VIDEO | Spojená škola Pod Papierňou privítala počas Dňa otvorených dverí záujemcov o praktickú školu

1529x
09. Marec 2023

Spojená škola otvorila svoje brány pre záujemcov o praktickú školu a praktické učebné odbory

 

Na Spojenej škole Pod Papierňou v Bardejove dnes v jej štyroch organizačných zložkách študuje 187 žiakov z okresov Bardejov a Svidník. Pripravujú a starajú sa o žiakov od materskej školy cez základnú školu, praktickú školu a odborné učilište až po dospelosť.

Na Deň otvorených dverí pozvala Spojená škola, Pod papierňou 2671 v Bardejove do svojich priestorov budúcich prvákov, ich rodičov a učiteľov. Pre končiacich žiakov špeciálnych základných škôl, špeciálnych tried a žiakov so zdravotným znevýhodnením spojená škola ponúka vzdelávanie v odbornom učilišti a praktickej škole.
 
(Zdroj: MH) 
 
Hovorí sa, že je lepšie raz vidieť ako stokrát počuť a pri výbere budúcej školy, ktorá môže rozhodnúť o ďalšom pôsobení v živote, to platí obzvlášť. Deň otvorených dverí sa začal informáciou o štúdiu v odbornom učilišti. Odborné učilište je typ špeciálnej strednej školy, ktorej vzdelávacie programy odborov výchovy a vzdelávania poskytujú odbornú prípravu na výkon nenáročných pracovných činností žiakom s mentálnym postihnutím alebo s mentálnym postihnutím v kombinácii s iným zdravotným postihnutím.
 
„Škola poskytuje vzdelávanie v dvoch učebných odboroch. Opatrovateľská starostlivosť v zariadeniach sociálnej starostlivosti a    Stavebná výroba - maliarske a natieračské práce. Vzdelávací program praktickej školy pripravuje žiakov na život v rodine, na sebaobsluhu, na rôzne jednoduché praktické práce, vrátane prác v domácnosti, pričom sa žiaci zacvičujú na vykonávanie jednoduchých pracovných činností spravidla pod dohľadom," povedala Anna Mikulová, zástupkyňa pre odborné učilište a praktickú školu, Spojená škola pod Papierňou v Bardejove.
 
(Zdroj: MH)  
 
Na škole prebieha aj vzdelávanie žiakov s autizmom alebo ďalšími, takzvanými pervazívnymi vývinovými poruchami s mentálnym postihnutím. Absolvovaním vzdelávacích programov v uvedených učebných odboroch získajú žiaci s mentálnym postihnutím nižšie stredné odborné vzdelanie.
 
„Žiaci mohli navštíviť napríklad cvičnú kuchynku študentov praktickej školy, dielňu v ktorej žiaci učebného odboru maliar-natierač precvičujú svoje maliarske techniky, alebo učebňu odboru opatrovateľská starostlivosť, kde sa študentky školy učia zručnostiam potrebným v zariadeniach sociálnej starostlivosti," vysvetlila Mikulová.
 
(Zdroj: MH)  
 
Nechýbala praktická ukážka činností učebných odborov, ktorá bola doplnená aj obrazovou prezentáciou. No a účastníci dňa otvorených dverí mali možnosť sledovať žiakov aj v praxi pri práci. V jednotlivých triedach žiaci prezentovali svoje zručnosti z remeselných prác a prípravy jedál. Chodba bola plná nápadov a kreativity, ktoré vyžarovali z výrobkov žiakov.
 
„Tento školský rok oslavuje naša škola 60. výročie založenia a Deň otvorených dverí bol jednou z aktivít, ktorými sme sa chceli prezentovať. Aby aj žiaci, ktorým osud niečo nedoprial mali možnosť sa realizovať, ukázať čo v nich je a ľahšie sa pripraviť na život," dodala riaditeľka školy Božena Haburčáková.  
(11:00, red.) 
Diskusia
Pridať komentár