Na stravu by si počas Vianoc mali dávať pozor najmä seniori či diabetici

1199x
23. December 2022
Počas vianočných sviatkov by mali byť obozretní predovšetkým seniori, diabetici a pacienti s tráviacimi problémami
 
Ilustračná fotografia. (Zdroj: TASR)  
 
„Problémom je jednak príjem veľkého množstva stravy nárazovo, v priebehu krátkeho obdobia, ale aj nevhodná kombinácia sladkostí, slaných pokrmov a alkoholu. Ťažkosti sa potom prejavia najčastejšie ako hnačka, zápcha, bolesti brucha, pocit ťažoby na žalúdku, zvracanie či pálenie záhy."
 
Vysvetľuje lekárka z oddelenia dlhodobo chorých nemocnice v Bánovciach nad Bebravou Miriama Šatalová. Špeciálne by si na množstvo a druh skonzumovaných jedál mali podľa odborníčky dávať pozor seniori, pacienti so žlčníkovými kameňmi, chorobami pečene, pankreasu a diabetici. V dôsledku starnutia dochádza k viacerým zmenám v tráviacom systéme, ktoré majú vplyv na trávenie seniorov.
 
„Ich žalúdok a črevá pracujú pomalšie, majú problémy s chrupom, teda so žuvaním a často aj prehĺtaním. Trávenie a vstrebávanie živín sú zhoršené, majú sklon k zápche či k poruche regulácie krvného cukru. Bolo by vhodné, aby na nich občas jedným očkom pozreli aj rodinní príslušníci," hovorí lekárka.
 
Ilustračná fotografia. (Zdroj: TASR) 
 
V prípade vzniku tráviacich ťažkostí si podľa nej ľudia môžu aspoň čiastočne pomôcť pitím bylinkových čajov s obsahom harmančeka, mäty, tymianu, zázvoru, odvarom z rasce či feniklu. Najlepšou terapiou je však prevencia.
 
„Najmä osobám, ktoré mávajú častejšie problémy s trávením, odporúčam, aby sa vyhýbali korenistým jedlám. Korenie, soľ a predovšetkým čili môžu spôsobiť veľmi bolestivé stavy. Nahradiť ich môžu rascou, ktorá trávenie, naopak, zlepšuje. Ak je trávenie narušené, je vhodné prestať fajčiť, keďže fajčenie znižuje prekrvenie žalúdka," odporúča Miriama Šatalová.
 
Ľuďom tiež poradila, aby jedli pravidelne, ale menšie porcie, aby žalúdok nadmerne nezaťažovali a nezabúdali ani na dostatočný pitný režim.* „V prípade výrazných bolestí, pretrvávajúcich hnačiek a pri akýchkoľvek príznakoch dehydratácie organizmu sa odporúča bezodkladne vyhľadať lekársku pomoc," zdôraznila Šatalová.
(13:10, red.)
Diskusia
Pridať komentár