F. Kuľka: Rozhodli sme sa ísť vlastnou cestou

134x
27. November 2015

Chceme zabojovať a pobiť sa o tie najvyššie miesta vo všetkých súťažiach

ahojbardejov F. Kuľka.JPG

Koordinátor ženského futbalu v Partizáne Bardejov - František Kuľka

 

Prvá futbalová liga žien a junioriek uzatvorila svoje brány posledným jesenným kolom, v ktorom Bardejovčanky – ženy, stratili dva body po domácej remíze 1:1 s Nitrou.  Partizánky tak po jesennej časti, v ktorej sa odohralo deväť kôl, okupujú tretiu priečku v tabuľke.  Na konte majú sedem výhier, jednu remízu a iba jednu prehru – proti majstrovským Novým Zámkom.

Aj v druhej sezóne v najvyššej súťaži tak dievčatá bojujú o majstrovský titul.  V uplynulej, ako nováčik, získali nádherné strieborné medaily, keď predbehli aj taký klub, akým je Slovan Bratislava.  V jarnej časti Partizánky odohrajú ešte sedem zápasov. O majstrovi sa bude rozhodovať medzi trojicou tímov – Bardejovom, Slovanom a Novými Zámkami. Dôležité budú najmä dva zápasy – doma proti Novým Zámkom a na Slovane. Práve v Bratislave sa odohrá posledné kolo a pravdepodobne sa bude v tomto zápase rozhodovať o umiestení na špici tabuľky.

Po jesennej časti je čas na bilanciu. Veľký podiel na terajšom postavení v krátkej histórii ženského futbalu má koordinátor ženského futbalu vo futbalovom klube Partizán Bardejov, František Kuľka.  Opýtali sme sa ho, aká situácia vládne v klube alebo aké ciele má Bardejov do budúcna. Na otázky portálu ahojbardejov.sk  F. Kuľka veľmi rád odpovedal:

 

IMG_3283.JPGČo by ste nám prezradili priamo „z kuchyne“? S hráčkami trávite dostatok času a preto viete v podstate o všetkom, okrem iného aj o ich snoch a cieľoch.  Vieme, že okrem futbalu dievčatá v klube vyrastajú aj po ľudskej stránke.

„Neviem, čo všetko môžem povedať, lebo sami viete, veci zo šatne sa nevynášajú, ale dobre, niečo prezradím. S babami trávim kopu času na tréningoch, pred zápasom a samozrejme aj počas neho, kde sa rozprávame o ich ambíciách. Dievčatám  zvyknem hovoriť pri rozhovoroch o ich futbalových ambíciách a cieľoch, že žiť futbalový život bez toho, aby sme mu zadali cieľ, aby sme mu dali zmysel je ako vystreliť šíp bez toho, aby sme mierili na terč. Tým pádom je to nielen pre ne, ale aj pre  všetkých zúčastnených obrovská strata času a energie.

Každý sme dostali rovnaké množstvo času a je iba na nás, ako ho zúročíme. Či ho využívame naplno, každú jednu minútu, ktorá nám bola daná, každý jeden moment, ktorý máme k dispozícii alebo si ho necháme pretiecť pomedzi prsty. Preto ak majú dievčatá v živote pocit, že nie sú úspešné, že sa nenachádzajú tam, kde by chceli byť a ak nie sú spokojné, možno je načase stanoviť si ciele, ktoré chcú dosiahnuť a začať o ne bojovať. Ten, kto ma pozná vie, že  sa osobne len veľmi ťažko zmierujem s výkonom menším  ako 100% a vždy sa snažím vynaložiť maximálne úsilie.

V dnešnej dobe sa totiž vo všeobecnosti veľa ľudí sťažuje, že sa im nedarí, no väčšina k sebe iba nie je úprimná a neprizná si, že nevynakladajú maximum úsilia, aby to zmenili. Z vlastnej skúsenosti viem, že až keď si vyskúšate svoje maximum a siahnete si na dno svojich síl, až vtedy môžete povedať: žijem svoj život naplno. Preto sme sa v Bardejove rozhodli ísť vlastnou cestou, bez ohľadu nato, aká náročná bude.“

 

Úspešní ľudia myslia pozitívne. Je tomu tak aj vo vašom prípade? Snažíte sa vašou energiou ovplyvniť aj hráčky Bardejova?

„Určite áno. Pozitívny človek je ten, ktorí verí ľudom aj potom, ako ho niekto iný oklamal, alebo podviedol. Existuje množstvo vedeckých štúdií, ktoré potvrdzujú, že naše myslenie a energia, ktorú vyžarujeme, ovplyvňuje naše konanie nielen v našom každodennom živote, ale aj v živote našich najbližších a nášho okolia. Snažím sa obklopovať ľuďmi, ktorí mi dodávajú pozitívnu energiu. Snažím sa mať profesionálny prístup k plneniu si svojich povinností a len s takýmto prístupom  môžem byť príkladom pre  dievčatá a vyžadovať to isté aj od nich. A ako hovorí moja dcéra Lívia :“Môžem stokrát spadnúť a byť zdolaná, ale stokrát vstanem a pôjdem ďalej“.

 

Pred sezónou ste sa vyjadrili, že Bardejov bude mať v súťaži najvyššie ciele a že zabojuje o majstrovský titul. Ako hodnotíte skončenú jesennú časť?

„Človek dokáže uspieť skoro vo všetkom, pre čo má nekonečné nadšenie a chuť pracovať. A preto aj ciele pre jarnú časť sú tie najvyššie i keď je pravdou, že práve zakopnutie v poslednom zápase jesene 1. ligy žien doma proti FC Nitra bolo  zbytočné. Bol to z našej strany jednoznačne najslabší zápas tejto sezónny.

Chceme zabojovať a pobiť sa o tie najvyššie miesta vo všetkých súťažiach, ktoré naše dievčatá hrajú a to v 1. lige žien, 1. lige junioriek, 1. lige žiačok ako aj v Slovenskom pohári žien, kde sme sa dostali do semifinále a čakáme na vyžrebovanie semifinálových dvojíc. Zdieľam názor, že ak si zadáte malé ciele, nič veľké nedosiahnete. Nikdy sa nedotknete hviezd a nikdy nezažiarite ponad všetkými ostatnými. Ale samozrejme, sme nohami pevne na zemi a chceme sa  prezentovať aj naďalej dobrým herným prejavom podporeným aj výsledkami a taktiež sa budeme snažiť plne realizovať plány vedenia klubu pri rozvoji ženského futbalu v meste.“

 

Je spoločným cieľom v klube hráčske posilnenie pre družstvá žien, junioriek a žiačok?

„Na našich spoločných cieľoch pracujú realizačné tímy v jednotlivých kategóriách  v spolupráci s vedením klubu každý deň. Ak pracujete každý deň, 7 dní v týždni, budete príjemne šokovaný, ak sa obzriete za sebou a zistíte, koľko práce ste odviedli a o koľko ste sa priblížili ku svojmu cieľu. Je naivné očakávať výsledky bez toho, aby ste pre ne niečo spravili. Nakoľko zázračný spôsob, čarovnú formulku, ako to urobiť bez námahy a práce a so zaručenými výsledkami neexistuje.

Máme vytypované hráčky zo Slovenska, ktoré by sme si vedeli predstaviť u nás a plánujeme ich aj osloviť a umožniť im tak pracovať v klube s vynikajúcimi podmienkami pre ich ďalší futbalový rozvoj i osobnostný na školách v meste Bardejov, ale venujeme sa hlavne aj novej oblasti pre nás neprebádanej, v ktorej sme, povedal by som, „nováčikmi“ to znamená reálnej možnosti angažovania hračiek zo zahraničia pre kategóriu žien.

Do družstiev žiačok a junioriek sa momentálne nejakým razantným spôsobom siahať nebude ani smerom dnu ani smerom von. Len pre zaujímavosť uvediem, že vekový priemer našich žien v poslednom zápase jesene proti FC Nitra bol 17,1 (po prestriedaní vekový priemer 16,92) a u junioriek to bolo 15,36 (po prestriedaní vekový priemer 15,44).“

 img_4980(1).jpg

Futbalistky Partizána Bardejov - za krátky čas patria k slovenskej špičke 

 

Na ďalší rok to bude už 5 rokov, čo sa klub Partizán Bardejov zapojil so ženským družstvom do súťažiach riadených Slovenským futbalovým zväzom. Ako sa z odstupom času na tento krok pozeráte?

„Povedal by som: „minulosť už bola napísaná a zajtrajšok nie je zaručený, preto vítajme v realite“.  Snívali sme o tom, kam chceme ísť, ale nemali sme mapu. Nikdy nemôžete vedieť, ktorá cesta je tá správna. Neprestali sme snívať, plánovať, ale hlavne robiť rozhodnutia, ktoré nám udávali smer. Keďže sme sa v klube vydali na nepoznanú cestu s cieľom splniť sny dievčat o aktívnej účasti vo futbale, rátal som, že zopár krát padneme, prepáčte za výraz,  aj na hubu. Bolo nám opakovane ľuďmi z brandže „súdené“ - ako ste rýchlo začali, tak aj rýchlo skončíte. Čo ale môže človek spraviť ešte pred tým, ako sa tak stane, je to, že zmení svoj pohľad na zlyhanie. A nakoniec zistíte, že to nie je to veľké strašidlo, ktorého by sme sa mali báť.

Zlyhanie nie je totiž nič viac, ako iba príležitosť učiť sa. Toto je ten moment, kedy svoj život dokážeme nasmerovať k lepšej budúcnosti – k lepším zajtrajškom. Všetci sme len ľudia. Každý z nás má slabé stránky, tak ako aj tie silné. Jediné, čo potrebujeme urobiť, aby sme uspeli, je naučiť sa využívať svoje silné stránky a nájsť si ľudí, ktorí nám nahradia tie slabé. Som nesmierne vďačný za všetkých ľudí vo svojom okolí, ktorých pri futbale stretávam a spoznávam. Stojím si totiž za názorom, že bohatým človekom nie je ten, kto má veľkú kopu peňazí, drahokamov, ale podľa mňa bohatstvo je merateľné len a len množstvom úprimných priateľov. A ja bohatým človekom vďaka futbalu som.“

 

Chceli by ste sa touto cestou niekomu poďakovať? Určite by sa našlo mnoho ľudí, ktorí si poďakovanie zaslúžia.

„Áno, samozrejme. Dovoľte mi využiť tento priestor na poďakovanie sa členom jednotlivých realizačných družstiev dievčat, vedeniu a zamestnancom klubu, vedeniu mesta Bardejov na čele s primátorom Borisom Hanuščakom, našim hrdým partnerom a sponzorom za ich enormnú energiu a čas, ktorý venujú  práci pre futbal. Bez nich by sme tu neboli.

Za mojou spokojnosťou v klube Partizán Bardejov je viditeľne ich práca. Podarilo sa nám spoločne vytvoriť systém práce, ktorý generuje skvelé výsledky. Preto chcem im povedať za seba, za všetky dievčatá veľké ďakujem. Prajem im všetkým veľa síl a elánu do ďalšej neľahkej práce. Veľa šťastia, vytrvalosti, odhodlania, aby sme boli všetci hrdí na to, že sme Partizánky. Prajem im, aby im ich práca prinášala uspokojenie a zmysel. Teším sa na ďalšiu spoluprácu na dobrých veciach.“

(14:35, j)

unnamed (3).jpg

Reklama

Diskusia
Pridať komentár