VIDEO | Svidníčania už majú svoj zimný štadión

905x
26. Október 2022
Z klziska štadión
Pozrite si našu videoreportáž 
 
Vo Svidníku slávnostne otvorili zimný štadión, ktorý nahradil pôvodné klzisko. Štadión disponuje novými mantinelmi, tribúnou, ktorá má 136 miest, kvalitným osvetlením a vzduchotechnikou.
 
Ako dlho trval proces pokiaľ sa štadión otvoril?
 
„Keď to berieme od vzniku myšlienky, tak dlhé generácie Svidníčanov a dlhé generácie aj primátorov mali takýto sen, zastrešiť našu ľadovú plochu a som veľmi rada, že sa mi podarilo nájsť spojencov a že sa nám podarilo toto dielo urobiť. Samotná stavba trvala od novembra minulého roku a v lete bola v podstate hala postavená. Trošku dlhšie trval proces zháňania financií a som veľmi rada, že sa nám to podarilo vyskladať zo zdrojov Úradu vlády, Slovenského zväzu ľadového hokeja, Prešovského samosprávneho kraja a v neposlednej miere, ale v podstatnej miere zo zdroju mesta Svidník,“ uviedla Marcela Ivančová, primátorka mesta Svidník.
 
Prispel kraj i zväz
 
„Som rád, že aj Prešovský samosprávny kraj mohol prispieť do sumy, aby tento štadión stál. Prešovský samosprávny kraj dal najprv do 150 000 eur na samotnú halu cez vízu pre región a potom ďalších 30 000 eur cez vízu pre región v ďalšej fáze. Takže 180 000 eur tu je vlastne z kraja a verím, že tieto peniaze sú účelne vynaložené a Svidníčanom to prinesie radosť,“ prezradil Milan Majerský, predseda Prešovského samosprávneho kraja.
 
 
Slovenský zväz ľadového hokeja podporil výstavbu sumou 250 000 eur. Hosťom otvorenia bol bývalý slovenský hokejový reprezentant a aktuálne prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja, Miroslav Šatan. 
 
Čo pre vás znamená, že Vás dnes pozvali na slávnostné otvorenie?
 
„Samozrejme, je to pocta, ale ja som už mal niekoľko príležitosti počas toho času, čo som vo funkcii, otvoriť nové štadióny a, samozrejme, vždy sa z toho teším, keď je nový štadión na Slovensku a keď zaplníme nejaké miesta na mape. Verím, že tu v budúcnosti bude hokejový klub, kde budú vyrastať šikovní chlapci zo Svidníka a okolia a verím, že sa niektorí dostanú možno aj do Slovenskej reprezentácie a možno niekedy aj do NHL,“ povedal Miroslav Šatan.
 
Program pre najmenších 
 
Aký je na dnes pripravený program?
 
„Verím, že si každý príde na svoje. Začínali sme takým motivačným zápasom, majstrovským zápasom piatakov a keď sme videli tie súboje, ten profesionálny zápal, tak myslím, že všetci boli nadšení. Práve prebieha ukážka výcviku alebo nácviku korčuľovania u deti, ktoré vôbec nevedia korčuľovať. Niektoré z nich sú naozaj prvýkrát na ľade, pretože tie dva roky korony zabrzdili aj to učenie korčuľovania. O chvíľočku tu budeme mať krasokorčuliarku Usmievanku, ktorá tiež stiahne deti na ľad. Potom bude nasledovať oficiálne otvorenie za účasti hostí, voľné korčuľovanie a potom také vyvrcholenie celého programu, zápas hokejových legiend mesta Svidník. Čiže hokejistov, ktorí zakladali TJ Strojár Svidník. Je to klub s desiatkami rokov tradície, tak sa teším, že tu uvidíme takých hráčov, ktorí práve zakladali hokej vo Svidníku,“ pokračovala primátorka.
 
 
Mesto plánuje na štadióne zaujímavé programy aj do budúcna.
 
„Vzhľadom na to, že máme podpísanú zmluvu so Slovenským zväzom ľadového hokeja, tak sme sa zaviazali, že naučíme našich predškolákov korčuľovať. Všetkých predškolákov vyvezieme na týždeň na ľad. Budeme ich učiť korčuľovať. Takže tu korčuliarsku gramotnosť v meste veľmi zlepšíme. Možno časom nejaké krasokorčuľovanie, ale hlavne je to hala, ktorá bude slúžiť širokej verejnosti na bežné korčuľovanie a na trávenie zimy športom,“ dodala na záver Ivančová.
 
Po výstavbe tak môžu obyvatelia naplno využívať ľadovú plochu.
(14:41,K. Tarjanová)
Diskusia
Pridať komentár