Žiaci zorganizovali charitatívnu akciu pre opustené psíky

8x
23. November 2015

Charitatívna akcia na pomoc opusteným psíkom:  Dobré koláčiky pre SOS psíky

sos psiky ahojbardejov.sk (8).JPG

Štvrtáci z triedy pre intelektovo-nadané deti zo ZŠ na Komenského 23 v Bardejove zorganizovali počas Medzinárodného dňa zdravej výživy originálnu charitatívnu akciu na pomoc opusteným psíkom 

 

 

Pes...najvernejší priateľ človeka, ochranca...oddaný, prítulný, verný, opustený, sám, bez domova...Nevedno úplne presne či práve takouto niťou brainstormingu  nasledovali myšlienky žiakov – štvrtákov z triedy pre intelektovo-nadané deti zo ZŠ na Komenského 23 v Bardejove pri téme ochrany zvierat. Istým však zostáva, že práve cez rôznorodé témy a autentické skúsenosti žiakov sa sčasti teoretické námety  preniesli do realizácie originálnej charitatívnej aktivity na pomoc opusteným štvornohým priateľom.

Z rozpravy na tému týraných a opustených zvierat tak následne vznikali ďalšie. Ako, kde i komu konkrétne pomôcť. Postupne sme sa tak dopracovali k bardejovskej  neziskovej organizácii SOS psíky, ktorá sa zo všetkých síl snaží napomôcť práve psíkom každodennou starostlivosťou vo vybudovanom útulku.

real kancelaria.jpg Načrtnutá myšlienka finančnej zbierky pre psíky, tak dostávala reálne obrysy. Získať však môžeme len vtedy, keď aj my niečo dáme. Náš vklad bol netypický - zdravý, chutný a voňavý. Každý zo žiakov 4.E  totiž spolu s rodičmi a starými rodičmi napiekol výborné koláčiky, aby sme ich v piatkové ráno 16. októbra 2015, počas Medzinárodného dňa zdravej výživy, mohli vo vestibule školy všetkým ponúknuť. Malí i veľkí žiaci, rodičia, starí rodičia, učitelia i zamestnanci, všetci sa pristavovali, aby ochutnali či už perník, jabĺčkovú štrúdľu, koláčik z domáceho tvarohu, škoricovníky, celozrnné cookies či rôzne iné zdravé dobrôtky, aby si ráno osladili, ale aj pomohli.

Pre tých najmladších sme navyše nachystali aj farebné mimizmrzlinky, koláčiky či tortičky z plastelíny ako inšpiráciu pre tvorivú prácu. Zo skromnej myšlienky a malých očakávaní sa tak vykľula jedinečná akcia nabitá pozitívnom, pri ktorej by sme ani nechyrovali, že iniciatíva myšlienky vo svojom finále skončí na  sume 141,50 eur. ZO SRDCA VŠETKÝM ĎAKUJEME!

Vďaka patrí rovnako žiakom prvého stupňa, ktorí myšlienku ochrany zvieratok zilustrovali krásnymi projektmi o domácich miláčikoch, ktoré v rámci environmentálnej výchovy  vytvorili počas súťažnej aktivity Môj domáci miláčik, spolu s pani učiteľkou Mgr. Darinou Marcinčovou. Vytvoreným pútačom tak poukázali na dôležitosť domácich zvierat, ich význam i nevyhnutnú starostlivosť.   

Téma ochrany zvierat je mnohokrát preberaná iba okrajovo a teoreticky. Vyžaduje si však celého človeka s neustále otvorenými očami pre reálny svet, ktorý je okolo nás a ktorý žijeme. Tak ako aj v prípade týchto, ani nie 10-ročných detí, pri búraní bariér ľahostajnosti.  Avšak aj naďalej si žiada  byť všímavým, obetavým a nezištným. Človekom, ktorý z tieňa vlastných radostí i starostí dokáže vyjsť, aby podal pomocnú ruku tam, kde  iná ruka človeka v tieni ľudskosti naplno zlyhala. 

(20:05, A. Tribusová, foto: Ľ. Kuča)

827
Diskusia
Pridať komentár