3 dôvody, prečo sú klasické fotoaparáty lepšie ako smartfóny

1211x
14. Júl 2022
3 dôvody, prečo sú klasické fotoaparáty lepšie ako smartfóny
 
Fotoaparáty moderných smartfónov sú úžasné! Za pomoci aplikácií, úprav a zdieľania umožnili ľuďom prístup ku kreatívnemu zachytávaniu rôznych okamihov, ktoré boli ešte pred 15 rokmi nemysliteľné. Pokiaľ vám však na fotografovaní naozaj záleží, potom určite viete, že napriek pokroku v tejto oblasti stále existuje niekoľko vecí, ktoré fotoaparátom v smartfónoch chýbajú.
 
Čo teda fotoaparátom vo vašom mobile nevyfotíte a prečo je stále lepší klasický fotoaparát?
 
1. Softvér verzus fyzika
 
Za pomoci softvéru a umelej inteligencie môžete zachytiť neuveriteľné snímky nočnej oblohy alebo portréty s rozmazaným pozadím. Digitálne triky a softvérové ​​manipulácie sa však nevyrovnajú majstrovstvu v oblasti svetla a fyziky, v ktorých majú výhodu klasické fotoaparáty. Väčšina smartfónov má šošovky s približne 28 mm zorným poľom. Niektoré majú aj druhé šošovky, ktoré sú o niečo širšie, zvyčajne okolo 15 mm, a telefóny vyššej kategórie majú aj teleobjektív, ktorý je zhruba ekvivalentný 50 mm objektívu.
 
Takmer všetky fotoaparáty v smartfónoch sú trvalo nastavené na jednej hodnote clony, čo vám poskytuje obmedzenú kontrolu nad kľúčovým prvkom expozície. Aj keď sa dá fotografia vylepšiť vo photoshope, niekedy na získanie rovnakého záberu potrebujete len naozaj kvalitný fotoaparát.
 
2. Rozmazanie popredia
 
Existuje jeden kľúčový prvok, ktorý je na smartfóne nemožný – rozmazanie popredia. Smartfóny prešli v oblasti portrétnej fotografie dlhú cestu. Režim Portrét zahŕňa softvér kombinovaný s údajmi o hĺbke, ktorý umožňuje smartfónu rozmazať pozadie. Ale nie popredie. Vyskúšajte si to sami! Nasnímajte fotografiu v štýle portrétu pomocou smartfónu, ale do popredia vložte objekty, ktoré by ste chceli rozmazať. Pozadie bude rozmazané, ale popredie zostane zaostrené. Rozmazanie popredia aj pozadia je osvedčená technika, ktorá fotografiám dodá pocit hĺbky a perspektívy. Možno to jedného dňa softvér a techniky AI dokážu replikovať. Ak však momentálne používate smartfón, zostane vám iba rozmazané pozadie.
 
Rovnaký problém nastane aj v prípade klasického portrétneho fotenia. Aj keď sa telefóny v posledných rokoch v tejto oblasti výrazne zlepšili a niektorí ľudia ani nedokážu rozpoznať rozdiel medzi portrétmi nasnímanými na mobilné telefóny a skutočnými portrétmi nasnímanými špeciálnym fotoaparátom, dobrý objektív a fyzika sú stále o krok vpred. Pri portréte napríklad dosiahnete ostré oči, ale smerom k okraju tváre dochádza k jemnému rozostreniu. Vlasy sa menia z ostrých na rozmazané hladkým, rovnomerným spôsobom a pozadie nie je len rozmazané – je úplne vymazané.
 
3. Približovanie
 
Zatiaľ čo fotoaparáty smartfónov majú už viac ako desaťročie možnosť priblíženia pomocou pinch-to-zoom, nejde len o orezanie obrázkov. Aj keď dnes už moderné smartfóny lepšie zvládajú interpoláciu údajov medzi pixelmi a upravujú hodnoty expozície za chodu, na konci dňa stále iba orezávate. V tomto procese stratíte veľa detailov a aj tak nemôžete fotiť v extrémnom zoom-e. Jedným z klasických príkladov je obrázok mesiaca. Šošovky smartfónov a fyzikálne zákony znemožňujú kvalitne vyfotiť mesiac.
 
Pravdepodobne ste si to už všimli, ak ste sa už niekedy o to pokúšali. Niektoré telefóny teraz používajú stohované šošovky v štýle periskopu v kombinácii so softvérom a spracovaním AI na napodobňovanie šošoviek s 10x alebo dokonca 100x priblížením. Napriek tomu stále nedosahujú rovnakú úroveň jasnosti, farieb a ostrosti, akú by ste získali z digitálnej zrkadlovky alebo bezzrkadlového fotoaparátu s nasadeným objektívom so zoomom. Ak chcete získať ostré a detailné fotografie vzdialených objektov, budete jednoducho potrebovať špeciálny fotoaparát. Bodka!
(12:40, r)
Diskusia
Pridať komentár