Autorská prezentácia dobrodružnej knihy z pera Camille Labas

52x
30. Október 2015

Autorská prezentácia dobrodružnej knihy z pera Camille Labas

IMG_9193.JPG

Autorka autobiografickej cestopisnej knihy Camille Labas v priestoroch čitárne bardejovskej knižnice

 

Vo štvrtok podvečer sa v priestoroch čitárne Okresnej knižnice Dávida Gutgesela uskutočnilo predstavenie knihy autorky Camille Labas. Kamilka, ako ju familiárne uviedla riaditeľka knižnice, Ľudmila Jászayová, nenapísala Autostopom s tromi deťmi ako svoju prvú knihu.

Už pred dvomi rokmi predstavovala v Bardejove knihu Sila statočného života. Irenkina mladosť v Bardejove, ktorú venovala svojej mame pri príležitosti jej osemdesiatych narodenín. Okrem tejto knihy napísala ešte básnickú zbierku Miesto v tráve. Kamila emigrovala do Rakúska. Opustila zabehnutý život a panelákový byt v Petržalke a žije v cudzine už viac ako tridsať rokov. Tento krát prezentovala, dá sa povedať autobiografickú, cestopisnú knihu, ktorá vznikla po mnohých cestách, ktoré absolvovala so svojimi deťmi bez manžela. Na samotnej besede sa netajila rozpovedať príbehy zo svojho súkromného života a oboznámiť čitateľov so svojou neľahkou životnou situáciou, v ktorej sa po krachu manželstve ocitla sama s tromi deťmi.

„Žili sme jednoducho, napriek tomu som im chcela niečo dať. Nemala som peniaze, majetky, dom ani auto, nič materiálne, čo by som im mohla dať. Tak som sa rozhodla, že im dám niečo duchovné. Chcela som im len urobiť pekné prázdniny.“ Keďže bola zo svojho detstva zvyknutá cestovať a spoznávať svet, nechcela takéto zážitky odoprieť ani svojim deťom. Pre deti bolo aj Slovenskou cudzou krajinou, preto začali s cestovaním práve tu. „Aj keď sa deti narodili v Rakúsku a chodili tu do školy, nikdy sa to tu nestalo našim domovom a prázdniny sme tu tráviť nechceli“ zverila sa v úvode besedy Kamila. Nebola spokojná s tým, v akom konzumnom prostredí vyrastali jej deti a chcela im ukázať aj svet, v ktorom nie je samozrejme hádzať jedlo do koša, byť so všetkým nespokojný a nič si nevážiť. Preto sa vybrali spoznávať východ, skromnejšie krajiny ako Turecko a Gruzínsko.

„Aj keď sme žili na bohatom západe, nežili sme bohato“ vysvetlila autorka svoje rozhodnutie začať cestovať práve autostopom. Počas svojich ciest našťastie nezažili žiadne negatívne príhody, naopak, stretli veľmi milých a zaujímavých ľudí a videli oveľa viac ako keby bývali v hotelovom rezorte. Kniha Autostopom s tromi deťmi je akýmsi darčekom Kamily jej trom deťom, aby mali pamiatku na svoje cesty a príhody po takmer štyridsiatich krajinách, ktoré na svojich cestách zažili.

Čitatelia sa dozvedia veľa o krajinách a kultúrach, ktoré precestovali, ale v knihe nájdu aj autorkine úvahy o svete, deťoch a ich výchove, o vzťahoch rodičov a ich detí a o ľudských hodnotách.

(13:34, A.Marková)

Diskusia
Pridať komentár