Všetko, čo by ste mali vedieť predtým, ako začnete pestovať hrozno v záhrade

1711x
23. Máj 2022
Hrozno by nemalo chýbať vo vašej záhrade
Na zdarné pestovanie hrozna sa môžeme pripraviť dokonca aj v bytoch
 
Hrozno má špecifickú chuť aj arómu a pre svoju výnimočnosť by nemalo chýbať ani vo vašej záhrade. Pri výbere vhodných druhov je možné vysádzať ho celoročne a v takmer každom regióne. Príprava však podlieha istým zásadám, ktoré si treba bližšie pomenovať.
 
Výber sadenice
 
Ten obmedzujú jednak klimatické podmienky v danom regióne a hlavné využitie hrozna. Väčšina užívateľov preferuje len bežne dostupné stolové sadenice na priamu konzumáciu, iní sa viac prikláňajú k výrobe muštov a vín. Vysoké percento z nich najlepšie prosperuje v miernom pásme, no nie je to striktné.
 
Správne miesto a čas na výsadbu
 
Ideálne je preň nájsť stanovište s ochranou pred vetrom a s celodenným, resp. intenzívnejším popoludňajším slnkom. Hrozno dobre znáša aj prostredie miernych svahov s juhozápadnou orientáciou. Požiadavky na kvalitu pôdy sa týkajú dobrého prekyprenia s mierne kyslým prostredím. Možno ju obohatiť o maštaľný hnoj alebo superfosfáty, ale v predstihu min. 60 dní pred výsadbou.
 
Jarné a jesenné obdobie najviac vyhovuje tzv. prostokorenným sadeniciam (s holým a spiacim koreňom). Vysádzajú sa do prvej polovice mája na rozdiel od kontajnerových celoročných s odolným koreňovým systémom.
 
Postup pred a počas výsadby
 
V prípade, že plánujeme jarnú výsadbu, vyberáme si z jednoročných až dvojročných sadeníc. Tie s holým koreňom si predpripravíme na 24 hodín vo vode. Všímame si kvalitu štepu a rez koreňov (ideálne s vyblednutím). Skracujeme hlavný koreň na 5 cm a takisto vrchný výhonok na dva púčiky.
 
Miesto odburiňujeme a pripravíme jamu približne s hĺbkou 50 cm. Dno poprášime zeminou, do ktorej primiešame odporúčané množstvo rohoviny alebo domáceho maštaľného hnojiva. Zvyšnú dávku primiešame do zeminy, ktorou sadenicu zasypávame.
 
Viete, že pri zasypávaní pôdu príliš nezatlačujeme, nakoľko hrozí znemožnenie obehu vody a jej hromadenie? Sadenica takto skôr podlieha hnilobe. Najlepšie jej dopriať voľnú pôdu pri miernom nakopcovaní v závere.
 
Pozor! Zeminou neprekrývame miesto štiepenia, resp. zostáva 5 cm na pôdou. Ideálne, ak sadenice vkladáme do zeme mierne šikmo a čo najbližšie k opornému kolíku. To sa vyžaduje súčasne s výsadbou, zároveň používame opornú konštrukciu a spolu s háčikom k nej upevňujeme kôl. Nezabúdame ani na ochranu pred nechcenými návštevníkmi v záhrade.
 
Výsadbu zabezpečíme dostatočnou zálievkou s objemom 10 l na každú sadenicu. Aj po povrchu zeminy možno ešte rozhodiť granulované hnojivo pre vinič a v závere ochrániť miesto štiepenia nakopcovaním. Používame na to vlhký piesok.
 
Tip na záver
 
Na zdarné pestovanie hrozna sa môžeme pripraviť dokonca aj v bytoch. Potrebuje len dostatok svetla, výživu a nádobu na vysádzanie s objemom min. 60 l. Hrozno vyžaduje dobrý drenážny systém a oporu.
(8:50, r)
Diskusia
Pridať komentár