Ako na investovanie do akcií krok po kroku

1009x
23. Máj 2022
Zhodnoťte svoje financie vďaka investovaniu do akcií
 
Šetrite peniaze, ale neodkladajte
 
Peniaze sú ako jednobunkovce. Zvláštne prirovnanie, však? No ako neskôr uvidíte, veľmi poučné a trefné. Rozmnožovanie je totiž ich jediným zmyslom života. Zhodnoťte svoje financie vďaka investovaniu do akcií.
 
Lukáš Ištvan, investor z webu uspesnynaburze.sk vás prevedie ťažkými začiatkami a podelí sa s vami o svoje skúsenosti. Nemusíte mať kanceláriu na Wall street, aby ste si mohli zabezpečiť pasívny príjem.
 
Prečo peniaze neodkladať
 
Šetriť a odkladať sú dve rôzne veci. Šetrite, ale neodkladajte. Porcelánové prasiatko je ako pirátska truhla na dne zálivu. Peniaze sú v nej v bezpečí, ale postupne sa rozpadajú a strácajú hodnotu. Na to, aby mohli peniaze zarábať ďalšie peniaze, musia byť živé. Dôležité je, aby boli stále v pohybe. Presúvajte ich, manipulujte s nimi.
 
Jedným zo spôsobov, ako môžete svoje zisky rozmnožiť, je investovať do akcií. Investícia do akcií je slovné spojenie, ktoré nám evokuje slnečnú Ameriku, drahé obleky, luxusné autá a stres. Nebudeme tvrdiť, že tieto asociácie nie sú správne. Len s tou Amerikou by sme vás poopravili. Investovať do akcií môžete aj u nás, na Slovensku. Stačí len vedieť, kde začať.
 
Akcie dosahujú oproti iným investičným nástrojom až o 8 % vyššie zisky. Niet divu, že mnoho začínajúcich investorov obracia svoj kapitál práve na ne.
 
Poďme si najprv vysvetliť, čo to tie akcie vlastne sú.
 
Čo sú to akcie
 
Nákupom akcií, čiže cenných papierov, sa automaticky stávate čiastkovým vlastníkom spoločnosti, ktorej papiere kupujete. Veľa začínajúcich investorov vstupuje do sveta investícií s domnením, že akcie a dlhopisy sú jedna a tá istá vec. Je to hrubý omyl.
 
Zatiaľ čo pri nákupe dlhopisov vám spoločnosť, ktorej ste peniaze požičali, vklad časom vráti aj s úrokmi, v prípade akcií dostávate pravidelný podiel z celkového zisku a ste jej spoluvlastníkom.
 
Druhy akcií
 
Na začiatok potrebujete poznať druhy akcií, s ktorými môžete obchodovať. Akcie môžeme rozdeliť na dva základné typy: kmeňové a prioritné akcie.
 
Kmeňové akcie
 
Pri kmeňových akciách ste spoluvlastníkom spoločnosti v dobrom aj zlom. A to doslova. Dostávate podiel zo ziskov, no dotknú sa vás aj straty spoločnosti. Na druhú stranu máte viacero výhod.
 
Máte právo podieľať sa na výbere predstavenstva a môžete vyjadriť svoj názor na to, či by sa peniaze získané z obchodovania na burze mali ďalej investovať, alebo rozdeliť medzi vlastníkov a spoluvlastníkov.
 
Dividendy, teda váš podiel na zisku vyjadrený percentom z akcie, sa poukazujú spoluvlastníkom spoločnosti 3 až 4-krát do roka formou šeku alebo elektronického depozitu.
 
Prioritné akcie
 
Na rozdiel od kmeňových akcií, pri prioritných akciách vás nezaujíma, či spoločnosť skrachuje. Celý svoj vklad totiž dostanete späť vo vopred dohodnutom čase.
 
Raz si hore, raz si dole
 
Akciový trh je živý organizmus. Predvídať stav, v akom sa bude nachádzať čo i len o pár hodín, je trúfalé, ak nie priam nemožné. Aj preto predstavuje investovanie do akcií (hlavne pre neskúsených investorov a tých, ktorí nemajú na investovanie dostatočný rozpočet) reálne riziko. Človek musí byť duchaplný, rozhodný a častokrát spontánny, aby ho investičný trh nezomlel na prášok.
 
Ako sme už naznačili, cena akcií sa mení nezriedka viackrát za deň. Príčinou takýchto cenových výkyvov sú úspešnosť, reputácia a veľkosť spoločnosti, ktorá cenné papiere vlastní. Stačí, aby predstavila perspektívny produkt a ceny akcií môžu razom raketovo vyletieť.
 
Každú chvíľu ale hrozí aj presný opak. Reputácii spoločností neprajú hlavne rôzne škandály a prešľapy. Keď sa niečo podobné prevalí, investori stratia o akcie záujem a krivka ich úspešnosti začne klesať.
 
Investovanie do akcií v troch krokoch
 
Vyberte si obchodníka
 
Na to, aby ste mohli začať investovať, potrebujete niekoho (brokera, správcovskú spoločnosť alebo banku), kto sa investíciám do cenných papierov venuje. Výberu brokera venujte dostatočné množstvo času, neunáhlite sa. Môže sa od toho odvíjať váš úspech na investičnom trhu.
 
Založte si účet
 
V druhom kroku si u obchodníka založíte investorský účet a prevediete naň finančné prostriedky, ktoré chcete investovať. Nikdy na investorský účet nevkladajte viac, než si s vaším životným štýlom môžete dovoliť. Vždy si nechajte rezervu na horšie časy.
 
Nakupujete
 
Nákup akcií prebieha cez obchodnú platformu vášho obchodníka prostredníctvom platobných príkazov. Za platobné príkazy sa platí dodatočný poplatok. Jeho výšku si najprv overte u svojho obchodníka.
 
Nie je výhodné akcie kúpiť a vzápätí predať. Vo všeobecnosti sa odporúča držať akcie vo svojom portfóliu aspoň päť rokov. Nepodliehajte emóciám pri prvom poklese krivky. Peniaze určené na investovanie radšej rozdeľte do viacerých segmentov. Keď sa jednej spoločnosti nebude dariť, zisky budú plynúť z druhej.
 
Záver
 
Tak ako na začiatku, aj teraz prízvukujeme, že investovanie do akcií je rizikovým druhom investovania. 8% nárast sumy je síce rozprávkový, ale do investovania s cennými papiermi by ste sa mali púšťať ak už máte naštudované potrebné základy. Tie nájdete na webstránke https://uspesnynaburze.sk/. Inak riskujete, že svoje peniaze nerozmnožíte, ale ich navyše stratíte.
(10:00, r)
Diskusia
Pridať komentár