Futbalová reorganizácia v okrese prinesie mnohé zmeny

2536x
29. Apríl 2022
Od novej sezóny nový formát futbalových súťaží
Bude nový formát atraktívnejší pre divákov? 
 
Nelichotivé postavenie partizánov v druhej futbalovej lige prináša so sebou úvahy o možnom okresnom derby. Toto sa však konať nebude ani kedy Bardejovčania zostúpili.
 
Nižšie súťaže čaká po skončení tohto ligového ročníka reorganizácia. Ťažko povedať, čo reorganizácia prinesie a či bude pre slovenský futbal prínosom. Čosi veľmi podobné tu už bolo, ale dlho nevydržalo.
 
Ak by sa reorganizácia konala teraz 
 
Pozrime si, ako by vyzeralo postavenie kolektívov z okresu Bardejov, ak by sa reorganizácia konala teraz.
 
Tretiu ligu bude riadiť Slovenský futbalový zväz a budú v nej pôsobiť mužstvá od Čiernej nad Tisou po Banskú Bystricu. Na Slovensku budú dve a tak sa zmení aj počet zostupujúcich z druhej ligy. Nebudú už zostupovať štyria ako doteraz, ale len dvaja.
 
Okres Bardejov by v nej, ak by sa Partizán v druhej lige zachránil, zastúpenie nemal.
 
V štvrtej lige (najvyššia regionálna súťaž riadená VsFZ) by pôsobili Raslavice a Gerlachov, v piatej (z terajších štvrtoligistov) Bardejovská Nová Ves a Marhaň.
 
Samozrejme, že s „umiestnením“ mužstiev v súťažiach ešte môže zamiešať aj to, koľko kolektívov a z akého regiónu zostúpi z druhej ligy. Presnejšie údaje sa dozvieme až po dohratí práve prebiehajúcich súťaží.
 
 
Na to, aký majú názor na reorganizáciu, sme sa opýtali trénerov i hráčov zainteresovaných klubov.
 
Peter Frický (tréner FK Gerlachov): „Čo sa týka nášho klubu a hráčov, je reorganizácia ako motivácia skončiť v TOP5, aby sme v novej sezóne hrali najvyššiu regionálnu súťaž. Tá bola a je náš cieľ aj pre najbližšie roky. Čo sa týka celého regiónu alebo aj okresu, pri aktuálnom postavení nám klesne počet mužstiev z nášho okresu. Nižšia súťaž môže byť neatraktívna pre divákov. Dôležité je nájsť taký formát, aby bol prospešný pre zväz, kluby, hráčov a divákov. A taktiež to, aby vydržal dlhšie ako doterajšie.“
 
Daniel Vanta (hráč Bardejovskej Novej Vsi, tréner mládeže Partizán Bardejov): „Viem, že pre naše družstvo to prínosom pravdepodobne nebude. Vzhľadom na to, že iba prvých päť družstiev ostáva v súťaži a ostatné zostupujú. Pre naše družstvo, teda ak neskončíme v prvej päťke, to bude znamenať druhý zostup za dva roky. Prvý po odohratí polovice súťaže a teraz, pretože sa nedostane do prvej päťky. Nie je to podľa mňa šťastné riešenie.
 
Aj pre momentálnu ekonomickú situáciu, keď covid zamával s viacerými družstvami a čakajú ich väčšie výdavky na cestovanie, kvalitu hráčov a pod. Pre región samozrejme menej derby zápasov a s tým spojené aj menšie návštevy. Ďalšia vec, že tento formát tu bol pred pár rokmi, zmenil sa na súčasný a teraz opäť naspäť. Prečo nerozumiem a ani som sa v tom nevŕtal. Tri roky som nehral futbal kvôli zraneniam a venoval som sa len mládeži.“
 
Lukáš Kačmár (hráč FK Gerlachov): „Myslím si, že bude prínosom. Väčšina hráčov hrala aj vyššie ligy, ale pre mladých to bude dobrá skúsenosť. Bude to trošku náročnejšie na cestovanie, ale nič hrozné. Budú aj kvalitnejšie mužstvá. Trošku nespokojnosť, že posledný celok 3. ligy ide až do piatej alebo prvé mužstvo štvrtej ligy nepostúpi do novovytvorenej tretej. Určite aj pre fanúšika to bude prínos. Uvidíme, ako to celé dopadne. Ukáže čas.“
(8:58, P. Cingel)
Diskusia
Pridať komentár