Odišiel profesor Prešovskej univerzity Ľubomír Belás

2629x
01. Apríl 2022
Za profesorom Ľubomírom Belásom
 
Vo veku nedožitých 65 rokov nás opustil prof. PhDr. Ľubomír Belás, CSc., ktorého celoživotné akademické pôsobenie je spojené s Filozofickou fakultou Prešovskej univerzity v Prešove a terajším Inštitútom filozofie, na ktorom pôsobil do roku 2019 ako riaditeľ.
 
Profesor Belás pochádzal z Milochova a do Prešova sa presťahoval, ako sám rád hovoril, nielen kvôli manželke a univerzite, ale aj kvôli futbalu, ktorý celý život miloval rovnako ako filozofiu. V rokoch 1976 – 1981 študoval na Filozofickej fakulte Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Prešove, kde následne pôsobil ako asistent a od roku 1984 ako odborný asistent. V roku 1995 mu bol na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave udelený titul CSc. po obhajobe práce Filozofia dejín Immanuela Kanta.
 
V roku 1999 získal na Filozofickej fakulte Prešovskej univerzity v Prešove vedecko-pedagogický titul docent v odbore dejiny filozofie s témou habilitačnej práce Dejinný rozmer filozofie osvietenstva a v roku 2012 získal titul profesor v odbore systematická filozofia po inauguračnej prednáške Kantova filozofia kultúry a fenomén multikulturalizmu.
 
 
Predmetom jeho vedeckého výskumu bola renesančná a novoveká filozofia, reflexie osvietenskej filozofie, sociálna filozofia a filozofia dejín. Jeho hlavným zameraním však bol výskum filozofie Immanuela Kanta.
 
Centrum kantovského výskumu na Slovensku 
 
Svojím systematickým prístupom k skúmaniu Kantovho dedičstva vybudoval na Inštitúte filozofie Filozofickej fakulty Prešovskej univerzity v Prešove pracovisko, ktoré je centrom kantovského výskumu na Slovensku a organizovaním trinástich medzinárodných vedeckých kantovských konferencií s pozvanými špičkovými odborníkmi na Kantovu filozofiu dostal Prešov na mapu celosvetového kantovského výskumu. Založenie časopisu Studia Philosophica Kantiana, ktorý v minulom roku oslávil svoju desaťročnicu, bolo vyvrcholením jeho dlhoročných skúseností a skúmaní, do ktorých dlhodobo a systematicky zaškoľoval svojich mladších kolegov a doktorandov, čím vytvoril výborné podmienky pre kontinuálne pokračovanie tohto výskumu.
 
 
Profesor Belás mal rád kritiku v myslení, lebo tá nás privádza k podstate ľudskosti. Mal rád pravidlá a poriadok, bol skromný a nemal veľa nesplnených prianí. Bol človekom, ktorý sa dokázal rozdať pre svoju rodinu a svojich blízkych, medzi ktorých radil aj svojich študentov. S úctou a vďakou spomíname na to, aký inšpiratívny svet Kantových ideí predstavil svojim študentom aj kolegom – nielen pri štúdiu, ale aj pri nespočetných konzultáciách či stretnutiach pri káve alebo na tzv. „tlačových konferenciách“ po futbale, ktorý hrával so študentmi pravidelne.
Česť jeho pamiatke.
 
Prof. PhDr. Ľubomír Belás, CSc.
(9. 7. 1957, Považská Bystrica – 30. 3. 2022, Prešov) 
(14:09, Inštitút filozofie, FF PU)
Diskusia
Pridať komentár