VIDEO | Personálna agentúra MAXIN´S Group podala pomocnú ruku

4044x
10. Marec 2022
Personálna agentúra pomáha utečencom z Ukrajiny 
 Pozrite si videoreportáž
 
Personálna agentúra Maxin´s Group má dlhoročné skúsenosti v oblasti zamestnávania ľudí. Pôsobí na Slovensku a koncom roka otvorila pobočku aj v Česku.
 
Ešte pred krízou zamestnávala vyše 600 Ukrajincov, väčšinou mužov, a v aktuálnej ťažkej situácii u našich východných susedov podáva pomocnú ruku ľuďom, ktorí odišli z vojnou zmietanej krajiny. Dnes tento počet narastá v priebehu posledných dní rádovo o stovku týždenne.
 
Pracovné pozície prispôsobené aktuálnej situácii 
 
„Hľadáme skrátené úväzky, hľadáme riešenia na dočasné formy zamestnania, dohody. Pracovné pozície sa snažíme prispôsobiť práve na túto situáciu, ktorú utečenci prežívajú. Hľadáme možnosti, akú sú buď pomocné upratovacie sily, pomocné sily v kuchyni, administratívne práce, ak vedia Slovensko-Ukrajinsky, mohli by byť aj koordinátori v našej spoločnosti. Predovšetkým poskytujeme a zamestnávame vo výrobných podnikoch, čiže najčastejšia pracovná pozícia je Operátor výrobnej linky, avšak z Ukrajiny prichádzajú aj z iných profesií,“ uviedla marketingová riaditeľka spoločnosti Maxin´s Group Henrieta Tomašcová.
 
 
Maxin´s Group do zamestnania v tomto akútnom stave prijíma samozrejme hlavne ženy, ktoré na Slovensko prišli s deťmi, pretože to je najviac prichádzajúca skupina z Ukrajiny. Avšak nájdu sa aj muži a všetkým podáva im pomocnú ruku a po vzájomnej dohode im nájde nielen zamestnanie, ale im aj pomôže s udomácnením sa a s ubytovaním.
 
„Ubytovanie, aby bolo pre ženy dôstojné a čo chceme zdôrazniť, napríklad v Českej republike máme pekné ubytovania, veľmi príjemného hotelového alebo kolibového typu v pokojnom prostredí. Tieto ženy sa môžu najprv zotaviť, spamätať sa, poskytneme im a sprostredkujeme im základnú opateru, psychologickú a psychickú podporu, skontaktujeme v prípade potreby zdravotnú starostlivosť, pediatrov pre deti, odporúčame na podporné pointy, to všetko s predpokladom, že o niekoľko dní pôjdu do zamestnania,“ pokračovala H. Tomašcová.
 
Pracovať a zároveň poskytnúť starostlivosť o deti 
 
V Maxin´s Group sa snažia vytvoriť model, kde by ženy s deťmi rozdelili do skupín a napríklad v päťčlennej skupiny by štyri ženy pracovali vo firme a jedna žena by sa počas tohto času starala o detičky. „Úlohou personálnej agentúry, ako je Maxin´s Group, je hlavne nájsť dobré, adekvátne vhodné pracovné miesto, ktoré by bolo situované práve pre ženu – azylantku, utečenkyňu. Aby nebola ťažko fyzicky pracujúca,“ informovala marketingová riaditeľka.
 
Ide hlavne o pracovné pozície šička, ľahšia manuálna práca v automobilovom sektore, drobné práce, či ako rôzne pomocné sily.
 
„V súčasnosti sa v tieto dni pripravujeme na košickej pobočke, keďže sme najbližšie k hraniciam, na zvýšený nápor, kde nás môžu skontaktovať. Zaevidujeme si ich, zistíme ich schopnosti, zručnosti, či a v akej oblasti môžu pracovať. Koľko majú detí, koľkí sú v skupine ľudí, či majú so sebou napr. starých rodičov, pretože to je problém, ktorý musíme takisto nejako riešiť, a v podstate hľadáme im miesto.“
 
Voľné miesto vie Maxin´s Group ponúknuť v rámci celého Slovenska a postupne aj v Čechách. Pobočky má v Bratislave, Nitre, Žiline, Námestove, v Bardejove office a česká pobočka je v Ostrave. Voľných sú stovky pracovných miest, už aj s ubytovaním, pripravujú sa ďalšie.
 
Na Mlynskej ulici číslo 22 v Košiciach pracuje v Maxin´s Group už aj mladá Ukrajinka, ktorá pomáha práve utečencom, ktorý si na Slovensku alebo v Česku chcú nájsť prácu.
 
„Sú takí, ktorí potrebujú dlhodobú robotu, alebo krátku. Niektorí nevedia, lebo sú v strese a rozmýšľajú. My sme s nimi v kontakte a ak potrebujú, zavolajú a spolu to riešime,“ dodala Nikoletta Hudak.
(19:41, red) 
Diskusia
Pridať komentár