Raritný pôrod v Šaci: Porodila tam žena s trpasličím vzrastom

2403x
11. Február 2022
Annamária má len 123 centimetrov, ale o to väčšiu radosť zo života
Annamária a dcéra Lara. Foto: Nemocnica Košice – Šaca
 
Našich čitateľov sme už minulý týždeň informovali o magickom dátume, ktorý 2. 2. 2022 bol pre Nemocnicu Košice-Šaca doslova čarovný. V tento deň tam totiž prišlo na svet deväť bábätiek. Jedným s nich bolo aj dievčatko, ktoré sa narodilo mamičke s achondropláziou, teda trpasličím vzrastom.
 
Ako informovala šačianska nemocnica, 27-ročná Annamária má síce len 123 centimetrov, ale obrovskú radosť zo života, ktorá sa jej pred pár dňami ešte rozrástla a postaralo sa o to jej prvé bábätko. Krásne a zdravé dievčatko Lara sa narodila s mierami 45 centimetrov a 2 690 gramov.
 
 
Pôrod prebiehal bez komplikácií
 
Šťastná mamička prezradila, že pôrod prebiehal bez komplikácií, všetko išlo svižne.
 
„Ráno o pol piatej ma zobrali sestričky, absolvovala som vyšetrenia, o pol ôsmej som bola na sále a o 8:04 hod. sa narodila Lara. Bolo to naozaj rýchle. Nekonečných bolo prvých 24 hodín, pretože som už chcela byť s malou. Teraz si užívame jedna druhú,“ povedala mamička.
 
 
Primár gynekologicko-pôrodníckej kliniky Erik Dosedla priblížil, že vzhľadom k extrémne raritnému pôrodu pacientky s diagnózou achondroplázia museli pacientku adekvátne pripraviť na pôrod, čo bola tímová spolupráca.
 
„Významnú úlohu zohral najmä primár oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny Blanár, ktorý bez komplikácií aplikoval regionálnu anestéziu a následne mi umožnil previesť „bezpečný“ cisársky rez. Pooperačná starostlivosť si rovnako vyžadovala špecifickú starostlivosť, ale pacientka to veľmi dobré zvládla,“ uviedol s tým, že mamička rodila v 38 tt.
 
Podľa slov mamičky malá Lara absolvovala rôzne vyšetrenia a odbery a keďže jej manžel má „normálnu“ výšku, je veľká pravdepodobnosť, že dievčatko nebude mať achondropláziu.
 
 Annamária so svojím manželom. Foto: archív Annamária
 
Odkaz pre ženy
 
Annamária síce pochádza zo Slovenska, ale študuje vo Viedni, kde sa spoznala aj so svojím manželom, ktorý pochádza z Dubaja. Ženám s achondropláziou, ktoré majú pred otehotnením obavy, by chcela odkázať, aby ich neodradzovala ich výška.
 
„Dôležité je, ako to vnímajú ony. Ak do tehotenstva pôjdu so srdcom a odhodlaním, budú mať pri sebe tých správnych ľudí, ktorí im môžu a podporia ich, všetko bude v poriadku. Ja som sa bála, ako to bude s kĺbmi, ale, našťastie, pribrala som len osem a pol kilogramu. Niektorí Slováci majú rôzne predsudky, ale v zahraničí sa nestretávam s toľkými pohľadmi,“ dodala.
(10:51, red, Nemocnica Košice-Šaca)
Diskusia
Pridať komentár