Svidnícka nemocnica si pripomína 75 rokov od jej založenia

1071x
07. Február 2022
Svoju históriu začala písať v neľahkých časoch
Prvá baraková nemocnica bola chirurgický monoprimariát s 50 lôžkami a 12 zamestnancami (Zdroj foto: Nemocnica Svidník) 
 
Nemocnica armádneho generála Ludvíka Svobodu, ktorá v súčastnosti patrí do siete nemocníc Svet zdravia, si 2. februára pripomenula svoje 75. výročie.
 
Podľa informácii, ktoré zverejnila nemocnica, sa jej história začala ukončením druhej svetovej vojny. Do vojnou zničeného regiónu prišiel prvý lekár MUDr. Miron Pribula, ktorý sa ako mladý lekár pustil do riešenia ťažkej a zložitej povojnovej zdravotnej situácie.
 
Veľkú pozornosť vo svojich začiatkoch venoval boju proti infekčným chorobám, svrabu, zavšivaveniu, zníženiu perinatálnej a dojčeneckej úmrtnosti. Pracovné podmienky boli veľmi skromné. Veľmi zlý zdravotný stav obyvateľstva a najmä veľa úrazov po výbuchoch mín si vyžadovalo zriadenie nemocničného lôžkového zariadenia.
 
Počas frontových dní generál Ludvík Svoboda zabezpečoval pre civilné obyvateľstvo potraviny, vo vojenských kuchyniach sa dal najesť zúboženým, vyhladovaným deťom. V povojnových rokoch prikázal opravovať rozbité mosty a cesty, odminovávať úrodné polia, obnovovať život pod Duklou.
 
 
Prvé základy zdravotníctva v okrese
 
Na podnet Ludvíka Svobodu začali na prelome rokov 1945 – 1946 československí vojaci s výstavbou barakovej nemocnice, ktorá bola do užívania odovzdaná 2. februára 1947, čim boli položené prvé základy zdravotníctva v okrese.
 
Prvá baraková nemocnica bola chirurgický monoprimariát s 50 lôžkami a 12 zamestnancami. Bola tu prvá operačná sála, laboratórium, kuchyňa, práčovňa a röntgen. Na počesť svojho zakladateľa dodnes nesie jeho meno.
 
„Vyjadrujem svoju obrovskú vďaku, vzdávam hold nielen našim významným osobnostiam a tým, ktorí tu nechali kus svojho života, ale aj všetkým, ktorí aktuálne pracujú na rozvoji nemocnice Svidník. Želám tejto nemocnici a jej zamestnancom veľa úspechov, veľa zapálených lekárov a sestier hladných po vedomostiach, zručnostiach a ochote poskytovať ich v tejto nemocnici, veľa spokojných pacientov, ktorí budú s dôverou otvárať dvere nemocnice Svidník. Ďakujem obyvateľom regiónu Svidník, Stropkov a Giraltovce za Vašu doterajšiu podporu a dôveru“ poprial riaditeľ nemocnice Svidník Slavko Rodák.
 
Výročie oslávili darovanými dobrotami
 
(Zdroj foto: Nemocnica Svidník) 
 
Oslavy 75. výročia založenia svidníckej nemocnice spríjemnili študenti Strednej zdravotníckej školy milosrdného Samaritána, ktorí odovzdali riaditeľovi nemocnice sladkú gratuláciu a poďakovanie za úslužnú prácu zároveň. Na jednotlivé pracoviská tak putovali upečené bábovky.
(13:16, Nemocnica Svidník)
 
Diskusia
Pridať komentár