Nebeské úkazy spestria najkrajšie sviatky v roku. Nebude chýbať ani vianočná kométa

828x
16. December 2021
Sviatočné obdobie rozžiaria aj nebeské úkazy
V činnosti budú až dva meteorické roje. Ilustračná foto: Wikimedia common
 
Nebeské divadlo sa ukáže na nočnej oblohe aj počas zimných mesiacoch. V nadchádzajúcich sviatočných dňoch budú na Slovensku v činnosti až dva meteorické roje a nebude chýbať ani vianočná kométa.
 
Informovala o tom hovorkyňa Slovenskej akadémie vied (SAV) Katarína Gáliková s tým, že od piatka 17. decembra do 26. decembra bude činný meteorický roj U Midy, ktorý poznáme aj pod názvom Ursidy.
 
„Roj Ursíd súvisí s periodickou kométou 8P/Tuttle, ktorej obežná doba je 13,6 roka. V maxime by sme tento rok mohli vidieť približne 10 meteorov za hodinu, podmienky na pozorovanie však nebudú veľmi priaznivé – Mesiac bude počas maxima, 22. decembra, tri dni po splne,“ vysvetlil Ján Svoreň z Astronomického ústavu SAV.
 
 
Ukáže sa aj vianočná kométa
 
Svoreň zároveň potešil všetkých milovníkov nebeských úkazov a skonštatoval, že po Vianociach prídu vynikajúce podmienky na pozorovanie každoročného meteorického roja Kvadrantíd, ktorý je činný od 30. decembra do 7. januára.
 
„Maximum roja nastane 3. januára. Bude trvať len niekoľko hodín. Prevažná väčšina meteorov sa objaví od zotmenia do polnoci a pozorovať budeme môcť až 45 meteorov za hodinu,“ zdôraznil astronóm Svoreň.
 
Dobrou správou je, že ani tohtoročné vianočné sviatky nebudú bez kométy. Cez Vianoce a aj po Novom roku budú výborné podmienky na pozorovanie krátkoperiodickej kométy 67P/Čurjumov-Gerasimenko.
 
Vzhľadom na jej jasnosť okolo 10. magnitúdy postačí pozorovateľom aj malý ďalekohľad.
 
V decembri vianočná kométa vychádza dve hodiny po západe Slnka, začiatkom januára bude viditeľná celú noc.
(13:04, red)
 
Diskusia
Pridať komentár