Koronavírus ohrozuje aj diabetikov, mnohých pripravil o život

629x
10. November 2021
Cukrovkári patria k pacientom s najťažším priebehom covidového ochorenia
 14. novembra si pripomíname Svetový deň diabetu. Ilustračná foto: pexels.com
 
Diabetes mellitust, teda cukrovka, sa v posledných rokoch epidemicky rozširuje a popri pandémii koronavírusu sa o nej hovorí ako o pandémii tretieho tisícročia. V súčasnosti je vo svete viac ako 450 miliónov diabetikov.
 
Ide o chronické ochorenie látkovej premeny cukrov, tukov a bielkovín. Najvýraznejšie sa prejavuje zvýšením cukru v krvi. Ak hladina cukru v krvi dlhodobo neklesá, môže viesť k slepote, amputácii dolných končatín, k srdcovému infarktu, či mozgovej príhode, ale i k nezvratnému zlyhaniu obličiek.
 
Diabetológovia preto vyzývajú pacientov, aby s nimi naďalej pravidelne komunikovali a dodržiavali zásady predpísanej liečby, a to zvlášť v tomto náročnom pandemickom období.
 
Ako uviedol, ústavný dietológ Univerzitnej nemocnice L. Pasteura (UNLP) Košice, Miroslav Paľko, protiepidemiologické opatrenia majú vplyv na pokles návštev pacienta u lekára. Čo môže viesť k zhoršeniu kvality stravovania či k negatívnemu psychickému nastaveniu a v neposlednom rade k nedostatku pohybu na čerstvom vzduchu či k stresu.
 
 
Pacienti s najťažším priebehom
 
V súvislosti s koronavírusom sa diskutuje aj o jeho možnom vplyve na vznik cukrovky. „Každopádne „cukrovkári“ patria k pacientom s najťažším priebehom covidového ochorenia, niektorí moji pacienti, žiaľ, aj zomreli... Už samotná zvýšená hladina krvného cukru výrazne znižuje imunitu,“ skonštatoval Paľko.
 
Umelý pankreas budúcnosti
 
Paľko pripomenul, že obrovský pokrok dnes zaznamenáva liečba pomocou liekov.
 
„Viaceré, pôvodne vyvinuté pre úpravu vysokých hladín krvného cukru, preukázali aj významné kardiovaskulárne benefity - zníženie rizika vzniku cievnej mozgovej príhody, infarktu, niektoré dokonca znižujú aj hmotnosť. Podaním jedného lieku tak dokážeme u pacienta riešiť viacero ochorení naraz,“ uviedol odborník UNLP na dietológiu.
 
 
 
Pacientom s kolísavou hladinou cukru v krvi pri 1. type pomáha aj inzulínová pumpa, zariadenie, ktoré v malých dávkach pumpuje inzulín do podkožia cez tenkú hadičku, ktorú má pacient neustále pripevnenú na Ich súčasťou sú tzv. senzory glukózy, ktoré merajú hodnotu cukru v podkoží každých 5 – 15 minút a na pokles cukru upozornia napríklad zvukovým signálom.
 
„Najmodernejšie inzulínové pumpy, ktoré využíva aj naše Diabetologické centrum pre liečbu pacientov inzulínovými pumpami, komunikujú so senzorom dokonca tak, že automaticky zastavia alebo naopak aktivujú inzulínovú pumpu, čo je pre pacienta výhodné najmä v spánku. Je to akýsi predvoj umelého pankreasu,“ dopĺnil dietológ.
 
Typ cukrovky treba rozlišovať
 
U mladých ľudí a detí sa vyskytuje 1 typ cukrovky. Riziko jej vzniku je do určitej miery podmienené dedičnosťou, ale vznik ochorenia človek nedokáže nijako ovplyvniť. U detí hrozí väčšie riziko vzniku chronických ťažkostí ako u starších ľudí, z dôvodu dlhšieho trvania ochorenia.
 
Okolo 90 percent pacientov však postihuje 2. typ cukrovky. Ide najmä dospelých ľudí vo vyššom veku, no stále častejšie sa objavuje aj u mladších s nesprávnym životným štýlom, obezitou, sedavým spôsobom života, nedostatkom pohybu a nevhodným stravovaním.
 
„V dôsledku preplnenia buniek tukmi je účinok inzulínu oslabený, čo vedie k vyššej hladine cukru a tukov. Zatiaľ čo pri vzniku diabetu 1. typu nevieme predchádzať, pri „dvojke“ by sme mali viesť deti k správnej životospráve už od útleho veku,“ vysvetlil Paľko.
 
 
Diabetická kóma
 
Pri cukrovke sa vyskytujú dve náhle komplikácie a to hyperglykémia a hypoglykémia. Pri hyperglykémii ide o veľmi vysokú hladinu cukru v krvi. Prejavuje sa slabosťou, častým močením, nadmerným smädom, suchosťou v ústach, dehydratáciou až bezvedomím a je potrebné kontaktovať lekára. Výrazné zníženie krvného cukru – tzv. hypoglykémia sa prejavuje hladom, slabosťou, potením, bolesťou hlavy, búšením srdca, závratmi, dvojitým videním, ospalosťou, ba dokonca poruchou vedomia.
 
„Prvou pomocou pri hypoglykémii je sladký nápoj, ovocný džús alebo kus cukru pod jazyk. Ak ste svedkom upadnutia do bezvedomia, neodkladne kontaktujte rýchlu lekársku pomoc. Je nevyhnutné injekčne podať glukagón, teda hormón na zvýšenie krvného cukru. Od roku 2020 je dostupný aj glukagón vo forme nosového spreja, avšak zdravotné poisťovne ho nehradia,“ konštatoval dietológ.
 
Udržať hladinu krvného cukru dlhodobo v dobrých hodnotách nie je ľahké, najmä pre ľudí s cukrovkou 1. typu, ktorí musia skĺbiť stravovanie (odhadujú množstvo cukru v každom jedle), pohybovú a inzulínovú liečbu. Inzulín si pacienti obyčajne pichajú tzv. inzulínovým perom. Ovládať vzťahy medzi množstvom jedla, pohybu a dávkou inzulínu pomáha pacientom sebakontrola krvného cukru prenosným meračom – glukomerom.
 
Najlacnejšia je prevencia
 
Vzniku cukrovky 2. typu dokážeme predísť aj sledovaním si telesnej hmotnosti, keďže „dvojka“ ide ruka v ruke s obezitou.
 
„Strava má obsahovať 400-500 gramov zeleniny denne spolu s ovocím, uprednostniť varenú a dusenú stravu, raz týždenne si dopriať rybu a obmedziť prísun sladkostí. Je vhodné merať si aj obvod pásu (u mužov menej ako 94, u žien menej ako 80 cm). Ak k tomu pridáme 30 minút denne pohybu, napríkad rýchlejšiu chôdzu, plávanie, posilňovanie, sme na správnej ceste k zdraviu,“ dodal Paľko.
(15:14, red, UNLP) 
Diskusia
Pridať komentár