VIDEO | Bartošovce – obec s bohatou infraštruktúrou i tradíciami

2295x
12. September 2021
Bartošovce – obec s bohatou infraštruktúrou i tradíciami
 Pozrite si videoreportáž
 
Viac ako 600-ročná história, výhodná poloha a dominantné tkáčske remeslo. Malebná dedinka Bartošovce vyniká bohatým kultúrnym dedičstvom a nadväzuje na strategické postavenie z minulosti.
 
Kedysi najväčšia a najdôležitejšia obec bartošovského panstva má čo ponúknuť aj dnes.
 
„Obec je pomenovaná podľa zemana Bartoša, ktorý pravdepodobne prišiel z Bardejova. Vzhľadom na to, že tu boli veľmi priaznivé podmienky, čo sa týka ornej pôdy, tak tu založili statok, ktorý tu ostal dodnes. Z tohto titulu sa obec nazýva Bartošovce,“ priblížil starosta obce Václav Hudák.
 
Kultúra v Bartošovciach je pulzujúca aj v roku 2021, tradície sa tam odovzdávajú z generácie na generáciu. Unikátny prírodný amfiteáter ožíva každoročne pri Slávnostiach Bartošovskej kotliny.
 
„Čo sa týka kultúry, venujeme tomu veľkú pozornosť. Je tu aj veľký záujem, či už zo strany mladších, alebo starších občanov. Máme folklórny súbor Bartošovčan, ženskú aj mužskú spevácku skupinu a mládežnícky tanečný súbor Bartošovske dzivčata a paropci,“ opísal starosta. Obec ukrýva viacero pokladov, jedným z nich je kostol zasvätený narodeniu Panny Márie, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou.
 
„Na diele tohto kostola sa podpísali celé predchádzajúce generácie. Reštauruje sa postupom času, podľa toho, ako si tá doba vyžaduje,“ uviedol Hudák. Bartošovce majú vybudovanú komplexnú infraštruktúru, v dedinke nájdete materskú školu, základnú školu, potraviny i rozmanitý priestor na športové aktivity.
 
„Za posledných 7 rokov, teda odkedy je to nové plánovacie obdobie 2014 – 2020, sme v obci realizovali tri významné projekty z eurofondov, a to úprava verejného priestranstva, na ktorom teraz stojíme, potom to bola výstavba chodníkov pri štátnej ceste v dĺžke asi 700 metrov. A takisto výstavba multifunkčného ihriska, ktoré slúži širokej verejnosti,“ podotkol starosta obce.
 
Vízie na ďalšie obdobie sú jasné. Obec plánuje zrekonštruovať miestne komunikácie, chystá sa tiežrozšíriť možnosti bývania.
 
„V Bartošovciach je všeobecný záujem o výstavbu, čiže aj toto je dobudúcna takým naším prianím, aby sme pripravili podmienky pre individuálnu bytovú výstavbu,“ uzavrel Hudák. Bartošovce už disponujú ulicou, ktorá je pozemkovo vysporiadaná. Do dvoch rokov chcú v tejto lokalite vybudovať inžinierske siete a ísť v tempe s aktuálnymi požiadavkami doby.
(19:55, red)
Diskusia
Pridať komentár