Študenti Gymnázia Leonarda Stӧckela si uctili obete holokaustu a rasového násilia

1540x
10. September 2021
Pietna spomienka
Študenti gymnázia prijali výzvu 
 
Nezabudli ani tento rok. Študenti Gymnázia Leonarda Stӧckela pri príležitosti Pamätného dňa obetí holokaustu a rasového násilia zorganizovali Pietnu spomienku na nezabudnutých susedov.
 
Podujatie sa uskutočnilo pri Pamätníku holokaustu, ktorý susedí so Židovským suburbiom. Celú akciu koordinovala magisterka Jana Lešková v spolupráci s o.z Víta in suburbium.
 
9. septembra 1941 do platnosti vstúpil „Židovský kódex“. Bolo to vládne nariadenie, ktoré obsahovalo 270 paragrafov, ktoré by sme mohli označiť ako protižidovské. Výrazným spôsobom zasiahli do života našich židovských spoluobčanov, pripravili ich o práva a slobody, obmedzili vo výkone povolania, v každodennom živote, zbavili ich ľudskej dôstojnosti.
 
Zavŕšením boli deportácie, ktoré znamenali konečné riešenie židovského problému. Je preto dôležité pripomínať si, ako ľahko dokáže spoločnosť skĺznuť k nenávisti, verbálnym a fyzickým útokom, siahnuť na práva iných. Radikalizácia nálad a extrémizmus sú veľmi nebezpečné. Táto dejinná udalosť nám ukázala aj odvrátenú tvár človeka.
 
Študenti Gymnázia Leonarda Stӧckela prijali výzvu a akciu Memoriál day spojili so spomienkou na Nezabudnutých susedov.
(15:28, red, foto: F. Hažlinský) 
 
Diskusia
Pridať komentár