Štyri svetové rekordy pre Vaškovú a Velgosa

167x
04. Júl 2015

Štyri svetové rekordy pre Vaškovú a Velgosa

jana vašková.jpg

Jana Vašková

 

V prvej polovici júna sa konali v prímorskom mestečku Eastbourne v Anglicku, ME v silovom trojboji a v tlaku na lavičke. Klub KSTaK Matej Bardejov samozrejme nesmel chýbať a reprezentovali ho títo pretekári: Jana Vašková​, Janík Velgos​, Marek Biroš, Monika Puzderová​ a Slávka Remetová Ratvajská​ na čele s trénerom Marcelom Matejom​, ktorý to mal všetko pod palcom a bývalým prezidentom SAST pánom  Jánom Matejom​ a terajším prezidentom Ľuboslavom Velgosom​.

Vystúpenie jednotlivých Bardejovských pretekárov dopadlo veľmi úspešne, keďže domov si každý jeden z nich priniesol zlatú medailu. Vo vynikajúcej forme sa predviedla Slávka Ratvajská, ktorá mala 9 platných pokusov a dosiahla tak nové slovenské, ale aj osobné rekordy v drepe, v mŕtvom ťahu a v trojboji. Marek Biroš napriek ťažkému súboju s domácim pretekárom nakoniec vďaka výbornej taktike v disciplíne mŕtvy ťah obhájil titul majster Európy z minulého roku. Monika Puzderová predviedla pekný výkon v drepe a v mŕtvom ťahu, no vo svojej najsilnejšej disciplíne v tlaku na lavičke sa jej veľmi nedarilo kvôli pracovnej vyťaženosti v posledných fázach tréningov pred samotnou súťažou. No aj napriek tomu jej to stačilo na dosiahnutie 1. miesta.

Vystúpenie famózneho trojbojára Janíka Velgosa malo u publika obrovský ohlas, ktorý vo svojich 14 rokoch utvoril európsky rekord v drepe 220 kg a v tlaku na lavičke výkonom 177,5 kg utvoril svetový rekord. Ozaj napínavý priebeh malo vystúpenie Jany Vaškovej, ktorá mala silnú konkurenciu vo hviezdnej Američanke Anne Mc Closkey, ktorá do Anglicka prišla s cieľom prekonať všetky svetové rekordy vo všetkých 3 disciplínach silového trojboja. No ani Anne sa nepodarilo prekonať reprezentantku klubu KSTaK Janu Vaškovu. Rozhodla o tom posledná disciplína mŕtvy ťah, v ktorom Jana vytvorila nový svetový rekord 205,5 kg a svetový rekord jej bol pripísaný aj za silový trojboj 475,5 kg a medzi juniorkami sa tak stala absolútnou majsterkou Európy. Opäť raz sa potvrdilo, že húževnatosť, súdržnosť a tvrdá práca priniesla zaslúžený úspech.

Počas týchto dňoch naši reprezentanti mali možnosť spoznať aj zákutia a krásy tohto mestečka a ochutnať aj tunajšiu kuchyňu a dopriať si pravé anglické raňajky so všetkým, čo k tomu patrí. Domov okrem cenných kovov si priniesli aj ďalšiu novú skúsenosť a množstvo zážitkov. Najbližšia súťaž, ktorá túto sezónu klub ešte čaká a kde sa opäť zúčastnia aj títo pretekári, budú MS v Las Vegas (USA) a súťaž Karpatský pohár v meste Trutnov (ČR). Všetkým samozrejme k dosiahnutím výkonom srdečne blahoželáme a budeme im držať palce a prajeme veľa sily a čo najlepšie umiestnenie aj v nadchádzajúcich súťažiach.

 slavka Ratvajska.jpg

Slávka Ratvajská

 

Prehľad výsledkov jednotlivých reprezentantov

 

Janík Velgos: kat. do 110kg DORASTENEC 13-15 rokov (EQ)

drep: 220 kg - európsky rekord

tlak na lavičke: 180 kg - svetový rekord

mŕtvy ťah: 177,5 kg - národný slovenský rekord

total trojboj: 573kg - európsky rekord

absolútka: 1. miesto bez rozdielu váhy dorastencov

 

Monika Puzderová: kat. do 67,5kg OPEN (EQ)

drep: 142,5 kg

tlak na lavičke: 102,5 kg

mŕtvy ťah: 140 kg

total trojboj: 385 kg

 

Marek Biroš: kat. do 90 kg OPEN (EQ)

drep: 305 kg

tlak na lavičke: 235 kg

mŕtvy ťah: 260 kg

total trojboj: 800 kg

 

Slávka Ratvajská: kat. do 56 kg MASTERS (RAW)

drep: 107,5 kg

tlak na lavičke: 57,5 kg

mŕtvy ťah: 120 kg

total trojboj: 285 kg

 

Jana Vašková: kat. do 82,5 kg JUNIOR (RAW)

drep: 170 kg

tlak na lavičke: 100 kg

mŕtvy ťah: 205,5 kg

total trojboj: 475,5 kg

(16:08, Darius)

728
Diskusia
Pridať komentár