Pokuta za nedodržanie poradia pri očkovaní či zmeny vo verejnom obstarávaní – aj taký je balík noviniek, ktorý schválila vláda

1358x
15. Január 2021
Druhá vlna pandémie
Zdravotníckym zariadeniam hrozia pokutou 
 
Poslanci schválili balík zmien, ktoré súvisia s druhou vlnou pandémie. Očkovať proti ochoreniu COVID-19 sa bude môcť aj mimo ambulancie, má to urýchliť celý proces realizácie. Zároveň sa bude pokutovať neoprávnené uprednostnenie osôb v poradovníku čakajúcich na očkovanie.
 
Kým v pražskej nemocnici očkujú mimo poradia aj okoloidúcich ľudí, aby sa nemuseli vyhadzovať zvyšné dávky vakcíny, slovenské zdravotnícke zariadenia môžu byť pokutované sumou 10-tisíc eur za to, že zaočkujú niekoho mimo poradia.
 
Má ísť o všeobecne záväzný právny predpis, ktorý vydá Ministerstvo zdravotníctva SR. Nemajú sa tak určiť podmienky vykonania očkovania, iba spôsob stanovenia poradia osôb.
 
Mimo ambulancie sa tiež bude môcť testovať, má sa tak zvýšiť možnosť testovania na miestach, kde nie je zriadené mobilné odberné miesto ani ambulancia poskytovateľa zdravotnej starostlivosti.
 
Takisto bude umožnený výkon diagnostického testu aj žiakom tretieho a štvrtého ročníka študijného odboru zdravotnícky asistent nad 18 rokov. Študenti a žiaci budú môcť vykonávať diagnostický test samostatne bez dohľadu iného zdravotníckeho pracovníka. Zdravotnícki pracovníci zas budú môcť vykonávať svoje povolanie aj ako dobrovoľníci.
 
Zmeny vo verejnom obstarávaní
 
Balík zmien schválený poslancami NR SR obsahuje aj zmeny vo verejnom obstarávaní. Rozšíriť sa má výnimka z povinnosti dodržiavania odkladnej lehoty na všetky priame rokovacie konania.
 
Zmeny sa dotknú aj zákona o hospodárskej mobilizácii. Má sa zefektívniť vynucovanie plnenia povinností subjektov hospodárskej mobilizácie v záujme ochrany života a zdravia ľudí. Predĺži sa výnimka z povinnosti zápisu do registra partnerov verejného sektora, a to najdlhšie do konca roka 2021.
 
Tiež sa spresnia aj pravidlá nakladania s hnuteľným majetkom štátu vo verejnom záujme, ako je darovanie hnuteľného majetku štátu, ktorým sú ochranné pomôcky, testy, vakcíny, iné lieky, zdravotnícky materiál. Zároveň sa upravia pravidlá vykonania korešpondenčného hlasovania, pravidlá počítania premlčacích a prekluzívnych lehôt alebo pravidlá vykonávania dražieb.
 
Pomoc pri mimoriadnej situácii
 
Vláda rozhodla aj o tom, že za príjem na účely poskytovania životného minima sa nebude považovať príjem z dohôd o práci vykonanej mimo pracovného pomeru, ktoré súvisia s realizáciou opatrení prijatých príslušnými krízovými štábmi na riešenie mimoriadnej situácie, núdzového stavu alebo výnimočného stavu. Príjem z takýchto prác neovplyvní poberanie náhradného výživného, dávok v hmotnej núdzi ani príspevkov na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia.
 
Tí ľudia, ktorí sa uchádzajú o zamestnanie, môžu pomáhať pri plošnom testovaní, výkone činností odberných miest zriadených subjektmi hospodárskej mobilizácie či na očkovacích miestach. Nebude to dôvod vylúčiť ich zo zoznamu uchádzačov o zamestnanie. Umožní sa tiež požiadanie o zaradenie do tohto zoznamu listom, a to v čase núdzového stavu a pandémie.
(10:44, red) 
Diskusia
Pridať komentár