Z kostolov do nemocníc – Kňazi na východe Slovenska vykonávajú dobrovoľnú službu

3591x
12. Január 2021
Pomáhať budú aj v Bardejove
Skupina kňazov slúži aj na covidových oddeleniach 
 
Kňazské rúcho vymenili za ochranný oblek, rukavice a rúško. Iniciatíva mladých kňazov košickej arcidiecézy sa pretavila do dobrovoľnej služby pre nemocnice, ktoré sú skúšané pandémiou.
 
Prvá skupina kňazov, ktorí spontánne nastúpili do služby pre nemocnicu, sa sformulovala v Prešove. Túto skupinu má na starosti koordinátor Dalibor Ondrej, ktorý je farárom z Veľkej Lodiny. Slúži pri vstupe, kde rozdeľuje jednotlivých pacientov a odľahčuje prácu zdravotníkom, ktorí sa môžu venovať starostlivosti o chorých.
 
Časť kňazov dobrovoľníči priamo na oddeleniach. Pomáhajú tak zdravotníkom pri jednoduchých činnostiach. Okrem pomoci sú aj akousi spoločenskou, ľudskou a duchovnou oporou pre pacientov, ku ktorým v tomto období blízki na návštevu v dôsledku zlej epidemiologickej situácie nesmú.
 
Aj keď sa kostoly zavreli a všetka činnosť sa presunula do online priestoru, spomínaná iniciatíva ukazuje, že ľudskosť si stále nájde tú správnu cestu – aj v týchto neľahkých časoch. Kňazi – dobrovoľníci sú rozdelení do niekoľkých skupín. Niektorí slúžia hneď pri vstupe a merajú telesnú teplotu, iní vykonávajú administratívnu činnosť, ďalší zase pomáhajú v skladoch, kde je umiestnený zdravotnícky materiál.
 
Osobitnou skupinou sú kňazi, ktorí sa prihlásili na vypomáhanie na tých najťažších covid oddeleniach. Dobrovoľnícka služba neostane len na jednom mieste, v najbližších dňoch by sa mala rozšíriť o 6 kňazov v Bardejove, 4 kňazov vo Svidníku, 6 kňazov v Snine, 4 kňazov v Trebišove a 4 kňazov v Humennom. Arcidiecéza oslovila s touto ponukou aj nemocnice vo Vranove nad Topľou a v Michalovciach.
(10:10, red) 
Diskusia
Pridať komentár