Ak sa situácia s koronavírusom v Bardejove ešte viac zhorší, nemocnica bude musieť presúvať aj akútne zákroky

6836x
22. Október 2020
Fungovanie na hrane, chýba kvalifikovaný personál
Prekročený lôžkový limit pre pacientov s COVID-19
 
Bardejovská nemocnica zažíva ťažké časy. Dôvod je všetkým viac než jasný - nepriaznivý vývoj epidemiologickej situácie spojenej s koronavírusom si vyžiadal svoju daň. Personálne kapacity nie sú dostačujúce a nemocnica výrazne pociťuje ťarchu pandémie vo viacerých oblastiach.
 
Podľa riaditeľa bardejovskej NsP sv. Jakuba, Mariána Petka, bol pre nemocnicu z pohľadu pandémie zatiaľ najhorší rýchly nárast prípadov ochorenia, ktorý prišiel zo dňa na deň. Začal prudko vzrastať počet pozitívne testovaných zamestnancov, ďalší zamestnanci si vzali OČR.
 
Prvá fáza druhej vlny koronavírusu súvisela so svadbami či oslavami v okrese, ktoré sa uskutočňovali neštandardným spôsobom. Druhá fáza druhej vlny pandémie má podľa vedenia nemocnice súvis s komunitným nekontrolovateľným šírením, ktoré sa deje v rodinách, ale aj medzi pacientami v zdravotníckom zariadení.
 
 
Riaditeľ nemocnice o stave v Bardejove osobne informoval aj prezidentku Slovenskej republiky Zuzanu Čaputovú. Asociácia nemocníc Slovenska poukázala už skôr na fakt, že dochádza k nedodržiavaniu pandemického plánu. Viaznú hospitalizácie pacientov s COVID-19 na infekčných oddeleniach a klinikách. Týchto pacientov už zväčša odmietajú prijímať.
 
„Taktiež viazne aj zabezpečenie zdravotnou záchrannou službou týchto, kde je mylný výklad, že pacienta majú doviesť do najbližšej spádovej nemocnice, čo je v rozpore so zákonom. Oni majú odniesť pacienta do najbližšej nemocnice, ktorá je schopná v tej chvíli poskytnúť adekvátnu starostlivosť. Žiadna nemocnica, ani tá bardejovská, nemôže vydržať takýto extrémny tlak, ktorý mesto eviduje v posledných dňoch,“ ozrejmil Marián Petko. V okrese Bardejov podľa neho momentálne zažívame syndróm talianskej Lombardie.
 
Pribudlo osem úmrtí
 
„Od štvrtku minulého týždňa zomrelo v bardejovskej nemocnici osem pacientov. Na takýto okres je to relatívne vysoké číslo. Obávam sa, že ich budú desiatky, dúfam, že nie stovky,“ uvádza riaditeľ nemocnice. Podľa jeho slov je momentálne hospitalizovaných 23 pacientov, ktorí sú COVID-19 pozitívni.
 
 
„Ďalších desať pacientov je suspektných. Jedna pacientka je na umelej pľúcnej ventilácii. Ďalšieho pacienta nemocnica rieši, je už zaintubovaný, vyžaduje si hospitalizáciu na inom pracovisku a potrebuje umelú pľúcnu ventiláciu. Dvaja pacienti sú na intenzívnej kyslíkovej liečbe na špeciálnom prístroji. Zvyšných 18 pacientov je na intenzívnej kyslíkovej liečbe, bez ktorej by situáciu nezvládli,“ dodáva Petko.
 
Chýba záložný tím lekárov i sestier
 
Aktuálne je na OČR celkovo 103 zamestnancov nemocnice. Z tých zamestnancov je to 17 lekárov a 39 sestier. Zatvorenie rehabilitačného oddelenia bolo nutné, aby mohla nemocnica personál preložiť na iné pracoviská a tak zabezpečiť ich chod.
 
Ako uvádza Marián Petko, nemocnica momentálne nie je schopná poskytovať žiadnu operatívu, plánované hospitalizácie sú zastavené. Ak sa bude situácia naďalej zhoršovať, v nemocnici nebudú schopní zabezpečovať ani neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Následne by museli byť aj všetky akútne operácie odvážané do Fakultnej nemocnice v Prešove.
 
„Nemocnica je na hrane, chýbajú nám aj kvalifikovaní pracovníci. Ovládať prístroje na pľúcnu ventiláciu nedokáže ortóped, ani iný lekár. Je to úplný mýtus a hazard.“ dodáva ďalej Petko, ktorý popisuje kľúčový problém.
 
Za hranicou možností
 
Stanovený limit 18 lôžok pre pacientov s koronavírusom bol už dávno prekročený. „Absolútne najhoršie je na tom interné oddelenie, celú jednu stranu sme museli narýchlo zatvoriť a vytvoriť rýchlo covidové oddelenie,“ pokračuje Petko.
 
Zle je na tom aj oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny, kde sa budú musieť realizovať ešte zásadné zmeny, aby mohla nemocnica schopná riešiť ďalších pacientov s respiračným ochorením. Tretím najviac postihnutým oddelením je chirurgické oddelenie.
 
Riaditeľ nemocnice popri všetkom vyzdvihol tímovú prácu zamestnancov a poďakoval sa všetkým, ktorí teraz idú nad rámec svojich možností.
 
„Zatiaľ robia všetko možné, aj nemožné, aby sme tu situáciu zvládli, aby to zvládol aj tento okres. My sami to nezvládneme.“ Zároveň apeluje na zodpovednosť občanov nielen v tomto období, ale aj v časoch, keď druhá vlna pominie.
(8:04, red)
Jaroslav Kocansky
23.10.2020 23:20
covid
dajte zdravotnikom adektvatny plat a nebudete sa stazovat na nedostatok sil...
Pridať komentár