Chcú pretestovať celý okres Bardejov

6167x
17. Október 2020
Najväčšia operácia v rámci Slovenska  
Premiér Igor Matovič 
 
Na dnešnej tlačovej konferencii premiér Slovenska Igor Matovič oznámil, že sa chystajú pretestovať celé Slovensko. Najväčšia operácia v rámci Slovenska sa chystá približne tri týždne. 
 
„Áno, posledné tri týždne sme chystali  najväčšiu operáciu, aká kedy bude na Slovensku uskutočnená a to je pretestovanie všetkých obyvateľov Slovenska,“ uviedol Matovič. 
 
Správa Štátnych hmotných rezerv už stihla spustiť obstarávanie antigénových testov. Štát objednal trinásť miliónov kusov. 
 
Premiér Matovič prezradil, že testovanie verejnosti tajili kvôli skúsenosti z prvej vlny, kedy objednaný zdravotnícky materiál často končil v iných krajinách, než pôvodne mal. Hlavné pretestovanie prebehne počas víkendu o dva týždne. Počas najbližšieho víkendu by mali byť pretestované najzasiahnutejšie okresy na Slovensku.
 
„Ide najmä o okresy Námestovo, Tvrdošín a Dolný Kubín. Ak budú stačiť interné kapacity, tak aj Bardejov,“ povedal premiér Slovenska.
 
Matovič zároveň uviedol, že celá operácia bude logisticky veľmi náročná a už dlhší čas na tom pracujú príslušníci armády. Neverí, že by to zvládol rezort zdravotníctva, nakoľko je pod veľkým náporom aj bez toho.
 
„Myslím si, že keď je dnes niekto schopný takto logisticky náročnú operáciu zvládnuť, tak sú to ozbrojené sily,“ dodal. Štandardne býva približne šesť tisíc volebných okrskov, toľko by sa zriadilo aj odberových miest.
 
Podľa premiéra má byť zapojených 43-tisíc ľudí. Podľa Matoviča ide o pokus, ktorý ešte žiadny štát neurobil a zodpovednosť za jeho úspech berú na seba. Premiér dodal, že o pláne hovoril aj niektorým kľúčovým partnerom Slovenska.
 
„Tí teraz ku nám vzhliadajú,“ dodal s tým, že všetci sú zvedaví, ako to zvládneme. Formálne o spustení testovania rozhodne zajtra vláda na svojom mimoriadnom rokovaní, kde poverí ozbrojené sily spustením operácie.
(12:57, red)
Diskusia
Pridať komentár