VIDEO | Minerálny prameň v bardejovskej Dlhej Lúke má po rokoch pitnú vodu

1960x
15. Október 2020
Očistný proces trval viac ako dekádu
Pozrite si videoreportáž 
 
Posledný rozbor minerálneho prameňa v Dlhej Lúke priniesol dobré výsledky, občania a okoloidúci turisti sa ním môžu znovu osviežiť. Jeho dlhoročná nefunkčnosť bola spôsobená zlou kvalitou vody, do ktorej sa dostávali nebezpečné látky vypúšťané v okolí. Očistný proces okolitej prírody trval viac ako dekádu, k zlepšeniu situácie pomohla aj dobudovaná kanalizácia mestskej časti v roku 2008.
 
 „Mesto rozhodlo, že sa navŕta nový vrt. V priebehu dvoch rokov sa robili skúšky a toho roku sa zistilo, že voda je už zdravotne nezávadná a pitná,“ ozrejmil zástupca riaditeľa podniku BAPOS Miroslav Šinaľ.
 
Z nového vrtu následne potiahli vedenie vody do altánku, ktorý prešiel kompletnou rekonštrukciou. Do Dlhej Lúky ho previezli z Bardejovských Kúpeľov.
 
 „Samozrejme, že sme ho nemohli nechať v takom dezolátnom stave, podpísal sa na ňom už zub času, takže sme museli urobiť aj isté kozmetické úpravy. Myslím si, že teraz bude jedným z miest, ktoré bude priťahovať pozornosť v Dlhej Lúke,“ priblížil vedúci referátu tlačového odboru a medzinárodných vzťahov MsÚ v Bardejove Štefan Hij.
 
 
V okolí altánku dnes nie je osadený kamerový systém, ktorý by priestor monitoroval a zabránil by ďalšiemu vandalizmu. Samospráva mesta však apeluje na zodpovednosť samotných občanov.
 
„Verím v to, že obyvatelia časti Dlhá Lúka aj svojím pričinením prispejú k tomu, aby tento prameň nebol zdevastovaný,“ uviedol vedúci kancelárie primátora mesta Jozef Guliga.
 
Obyvatelia bardejovskej mestskej časti už stihli minerálnu vodu otestovať aj zhodnotiť.
 
„Nie je to taká kvalita ako pôvodný prameň,“ podotkol jeden z obyvateľov Dlhej Lúky.
 
Samospráva dúfa, že spustenie prameňa je aspoň malým pozitívom, ktoré povzbudí občanov aj napriek nepotešujúcim správam o rastúcich číslach nakazených v okrese Bardejov.
(14:55, red)
Diskusia
Pridať komentár