V Humennom sa uskutočnili Pamätné dni mesta

340x
14. September 2020
Oslava výročia najstaršej zachovanej písomnej zmienky
Divákov vtiahli do sveta spevu, hudby, divadla i rytierov
 
Kultúrny program Pamätných dní mesta, v rámci ktorých si Humenné pripomenulo 703. výročie od najstaršej zachovanej písomnej zmienky, odštartoval v sobotu 12. septembra.
 
Z dôvodu šíriaceho sa koronavírusu sa vystúpenia presunuli spred Mestského kultúrneho strediska do amfiteátra. S účinnosťou od 1. septembra sa totiž zakazuje usporadúvať hromadné podujatia športovej, kultúrnej, spoločenskej či inej povahy v exteriéroch v jednom okamihu v počte nad 1 000 osôb. Každý účastník pri vstupe do areálu dostal náramok. Bolo potrebné dodržiavať protiepidemio­logické opatrenia – prekryté horné dýchacie cesty, dezinfekcia rúk.
 
Program prítomných zaviedol do sveta rytierov, divadelníkov, spevákov i hudobníkov. Úvod patril Skupine historického šermu Cohors z Prešova. Zameriavajú sa na stredovek, ukážky pozostávali z bojov zblízka – muža proti mužovi. Rytierske zručnosti ako šikovnosť, rýchlosť a obratnosť si skúsili aj malí chlapci z publika. Nechýbal humor, smiech ani sladká odmena.
 
Druhá polovica sprievodného programu patrila dvom hudobným hosťom. Najprv vystúpila košická kapela s názvom Bobova diéta. Fanúšikovia označujú ich tvorbu prívlastkami nápaditá, hravá a nadčasová. Žánrovo sa pohybujú na pomedzí jazzu, folku a world music. Repertoár tvorili takmer výlučne vlastné autorské skladby.
 
Podvečer patril speváčke Karmen Pál-Baláž, známej zo súťaže Česko Slovenská Superstar z roku 2018. Spomedzi Sloveniek sa umiestnila najlepšie a ako sama hovorí, hudba je celým jej vesmírom.
 
Pamätné dni mesta Humenné pokračovali aj v nedeľu. Počasie ako na objednávku a pestré zloženie programu prilákalo do mestského amfiteátra dovedna viac ako 800 malých i veľkých.
 
Nedeľňajší program sa začal popoludní divadelným predstavením pre deti Maťko a Kubko. V rámci Humenského toliara sa predstavili súbory Vychodňare, Parchovianka a Rusinija.
(14:37, humenne.sk) 
Diskusia
Pridať komentár