Tatran podpísal štvorročný kontrakt s odchovancom Tomášom Fechom

668x
04. August 2020
Profesionálna zmluva s odchovancom 
Klub sa dohodol s Tomášom na štvorročnom kontrakte 
 
Hádzanársky klub Tatran Prešov uzavrel profesionálnu hráčsku zmluvu so svojim odchovancom Tomášom Fechom. Klub sa s juniorským reprezentantom Slovenska, ktorý už ale nazrel aj do seniorskej reprezentácie, dohodol na štvorročnom kontrakte.
 
Ešte stále ani nie 19-ročný pravý krídelník (narodený 8. október 2001) sa tak stal najmladším členom tímu Slavka Golužu s platným profesionálnym kontraktom.
 
„Tomáš Fech dlhodobejšie patrí medzi viditeľnejšie postavy nielen medzi našimi odchovancami, ale aj celkovo vo svojej generácií na Slovensku. Rozhodne je to talentovaný mladík, ktorý už v minulej sezóne dostal priestor v A-mužstve aj v niektorých zápasoch. Je to hráč, s ktorým do budúcnosti počítame, aj preto zmluva znie na ďalšie štyri roky, čo by malo Tomášovi dať možnosť rozvíjať sa ďalej a nám zase vychovávať hádzanára, ktorý už ukázal svoj potenciál.
 
Samozrejme, teraz záleží od Tomáša, aby pokračoval v nastolenom tempe a zvládol presun z dorasteneckých kategórií do seniorskej. Ale tak ako sme už v minulosti videli v prípadoch napríklad Lukáša Urbana, alebo Tomáša Rečičára, je možné sa uplatniť aj v A-tíme. Momentálne je v rukách Tomáša, aby o svoje miesto zabojoval,“ uviedol k podpisu zmluvy generálny manažér Tatrana Prešov Miroslav Benický.
 
Štyri tituly majstra Slovenska
 
Tomáš Fech je držiteľom štyroch titulov majstra Slovenska v rôznych vekových kategóriách, ale titul už oslavoval aj s A-tímom Tatrana v ročníku 2018/19. Od roku 2016 reprezentuje Slovensko v rôznych vekových kategóriách, pričom Slovenským zväzom hádzanej bol vyhlásený za Najlepšieho hráča roka 2018 do 20 rokov na Slovensku. V marci 2020 úspešne debutoval v seniorskej reprezentácii Slovenska pod vedením trénera Petra Kukučku.
 
Bola to vždy priorita, aj keď možno boli nejaké ponuky zo zahraničia, ale určite hrať za Tatran Prešov je česť a budem sa snažiť odovzdať všetko, aby bol spokojný tréner, ale aj ľudia, ktorí prídu na zápasy
 
„Určite som rád, že prvú profesionálnu zmluvu som podpísal s Prešovom, keďže odmalička, teda od mladších žiakov až po dorastencov, som tu hrával a teraz budem ďalej pokračovať u mužov. Bola to vždy priorita, aj keď možno boli nejaké ponuky zo zahraničia, ale určite hrať za Tatran Prešov je česť a budem sa snažiť odovzdať všetko, aby bol spokojný tréner, ale aj ľudia, ktorí prídu na zápasy. Určite sa budem snažiť zabojovať o miesto v zostave, zapadnúť do tímu a aby to všetko dobre fungovalo,“ uviedol po podpise zmluvy Tomáš Fech.
 
Záujem zo zahraničia 
 
O mladého hráča sa po nedokončenej sezóne zaujímalo viacero klubov z Nemecka, Rakúska a Česka. Svoju budúcnosť sa ale rozhodol napokon spojiť s materským tímom.
 
„V prvom rade som bol vďačný za to, že prišla ponuka z Tatrana Prešov a že o mňa majú záujem. Určite je to aj tak, že keď som celý život hral za Tatran Prešov, tak hrať za mužov je tiež vďakou za všetko, čo mi tu dali všetci tréneri. Týmto sa im všetkým od tých žiackych až po dorasteneckých chcem poďakovať, rovnako tak aj všetkým spoluhráčom. Začiatok kariéry v domácom klube je predsa len najlepší,“ skonštatoval Fech.
 
„Keďže Tomáš v mládežníckych kategóriách vyčnieval a bol súčasťou Tatrana na rôznych medzinárodných turnajoch, ako aj pôsobením v mládežníckych výberoch a vystúpením v seniorskom výbere reprezentácie, evidovali Tomáša aj kluby v zahraničí. Tomáš sa ale rozhodol pokračovať v Tatrane, kde vidí možnosť svojho hádzanárskeho vývoja a chce zabojovať o stálu pozíciu v A-mužstve, čo nás teší,“ dodal Benický.
 
Zároveň zdôraznil, že talentovaný pravý krídelník môže byť vzorom a motiváciou pre svojich spoluhráčov z mládežníckych kategórií.
 
„Ide o mladého chlapca, ktorý v októbri má iba 19 rokov a stále má svoj čas. Verím ale, že bude vzorom a motiváciou pre ďalších chalanov, že možnosť vybojovať si zmluvu je v Tatrane reálna. Samozrejme je to aj otázka trpezlivosti. Viackrát sme apelovali na to, že dnes hádzanári dozrievajú trochu neskôr, ako to bolo v minulosti a netreba v 18-tich či 19-tich rokoch mať unáhlené ciele a utekať do zahraničia, alebo za každú cenu tlačiť na minutáž.
 
Samozrejme tá je a mala by byť odrazom práce na tréningu, ako aj prístupu k zápasom. Každý hráč o svoje miesto musí zabojovať a to samozrejme platí aj pre Tomáša. Dúfam, že bude impulzom aj pre ďalších chlapcov, že tvrdou prácou a najmä trpezlivosťou a pokorou, môžu zmluvu v Tatrane získať,“ podotkol generálny manažér klubu.
 
Vizitka Tomáša Fecha
  • pravé krídlo Tatrana Prešov, mužskej a juniorskej reprezentácie Slovenska
  • vek: 18 rokov (nar. 8. október 2001)
  • výška/váha: 192 cm / 85 kg
  • 4-násobný majster SR v hádzanej s Tatranom Prešov v kategóriách mladších žiakov (2012/2013), starších žiakov (2014/2015) a mladšieho dorastu (2016/2017, 2017/2018)
  • víťaz Česko-Slovenského pohára 2017/2018 v kategórii mladšieho dorastu v drese Tatrana Prešov v Zubří
  • majster Slovenskej republiky v hádzanej s A-tímom Tatrana Prešov pod vedením Slavka Golužu (2018/2019)
  • od decembra 2016 reprezentoval Slovensko v kategóriách kadetov (Slovensko U18) a juniorov (Slovensko U20) – najlepší strelec slovenskej reprezentácie (v 40 medzištátnych zápasoch strelil 160 gólov)
  • v máji 2019 vyhlásený Slovenským zväzom hádzanej za Najlepšieho hráča roka 2018 do 20 rokov na Slovensku
  • v marci 2020 úspešne debutoval v seniorskej reprezentácii Slovenska pod vedením trénera Petra Kukučku, keď v 2 zápasoch strelil 11 gólov
(19:30, tatranpresov.sk, IK)
Diskusia
Pridať komentár