O kostole v Starej Ľubovni písali noviny v Amerike. Teraz v ňom sprístupňujú krypty a fresky

1302x
04. August 2020
Titulná strana novín v Amerike
Kostol prešiel rozsiahlou rekonštrukciou 
 
Odhalené krypty a historické fresky môžu do Starej Ľubovne prilákať ďalšie množstvo turistov. Na vlastné oči ich môžu vidieť vo farskom Kostole sv. Mikuláša, ktorý po rozsiahlej vonkajšej rekonštrukcii sprístupnili verejnosti od prvého augusta. V regióne severného Spiša a Pienin tak pôjde o ďalšie lákadlo v oblasti cestovného ruchu.
 
Sprievod za symbolický poplatok
 
Okrem známeho Ľubovnianskeho hradu, ktorý sa vypína nad Starou Ľubovňou môžete v centre mesta navštíviť aj historickú stavbu slúžiacu rímskokatolíkom. Kostol pochádzajúca z obdobia okolo roku 1280. „V rámci historického námestia predstavuje jednu z najkrajších národných kultúrnych pamiatok. Podľa farskej kroniky, kostol v roku 1112 spolu s farou vyhorel,“ povedal Jakub Ondrej, výkonný riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Severný Spiš – Pieniny.
 
Práve OOCR od 1. augusta zabezpečuje záujemcom sprevádzanie v kostole. Poplatok za dospelého návštevníka je dve, za dieťa jedno euro. „Ide o symbolickú sumu, ktorá bude použitá na pokračujúcu rekonštrukciu stavby. Pre záujemcov je potrebné sa vopred nahlásiť na e-mailovej adrese info@visitspis.sk alebo v Dome ľubovnianskeho mešťana v centre mesta,“ poznamenal J. Ondrej.
 
Titulná strana slovenských novín v Amerike
 
Celkové náklady na nedávnu rekonštrukciu kostola presiahli sumu 420-tisíc eur. V rámci balíka získala farnosť 85-tisíc cez projekty, štyrmi tisíckami prispela samospráva mesta. Zvyšok tvorili vlastné zdroje v podobe milodarov, zbierok či príjmov z predaja pozemkov.
 
Zaujímavosťou je, že na najvýznamnejšiu obnovu v novodobých dejinách prispeli aj Slováci žijúci v Amerike. Stalo sa tak vďaka článkom Staroľubovňana Štefana Dlugolinského. Ten písal o historickom skvoste v novinách Slovák v Amerike. Kostol sv. Mikuláša sa v nich dokonca objavil na titulnej strane. „Cieľom tejto pomerne náročnej obnovy bolo ukázať obyvateľom, ale aj návštevníkom pôvodný historický vzhľad Kostola sv. Mikuláša a zároveň prispieť k zachovaniu kultúrneho dedičstva v Starej Ľubovni,“ pripomenul J. Ondrej.
 
Videokamera v krypte
 
O významnej historickej hodnote kostola svedčí viacero nedávnych nálezov, ktoré uvidíte na vlastné oči. Najprv, ešte v roku 2016 reštaurátori odkryli stredovekú fresku na severnej strane presbytéria. O dva roky na to, archeológovia našli, preskúmali a zdokumentovali krypty.
 
„Objavené boli aj tri hroby a základové murivá preukazujúce jednotlivé stavebné etapy. Zaujímavosťou je, že v jednej z objavených krýpt sa uskutočnil aj záznam videokamerou,“ prezradil J. Ondrej. V roku 2019 boli obnovené fresky vo víťaznom oblúku medzi loďou a svätyňou kostola. Práce opäť pokračovali vo februári 2020, kedy pri obnove exteriéru stavebníci použili vyše dvetisíc metrov štvorcových lešenia.
 
Rozprávka a legenda na hrade
 
Región severného Spiša a Pienin poskytuje cestovateľom okrem často nedotknutej prírody aj bohatý výber zážitkov a podujatí. Len nedávno sa na stredovekom hrade Ľubovňa hrával živý muzikál Kocúr je Kráľ, ktorý si za jeden týždeň pozrelo až 12 371 návštevníkov. Ide o priemer 450 divákov na jedno predstavenie!
 
„V rozprávke si zahralo až 33 hercov, väčšinou súčasní a bývalí žiaci ZUŠ Jána Melkoviča v Starej Ľubovni, ale aj ich priatelia z Košíc, Spišskej Novej Vsi a Bratislavy,“ poznamenala Eva Kollárová, spoluorganizátorka a zároveň autorka textov piesní k hradnej rozprávke. Jej štrnáste pokračovanie na hrade napísal známy scenárista a režisér Peter Karpinský.
 
Rovnako na hrade Ľubovňa odohral minulý týždeň koncert aj legendárny slovenský spevák Robo Grigorov. „Hrať na hrade je samozrejme zvláštnosť a privilégium zároveň, nestáva sa to často,“ povedal krátko pred svojim neskorovečerným predstavením na osvetlenom hrade s čarovnou atmosférou.
 
Všetky zážitkové aktivity v regióne podporuje Oblastná organizácie cestovného ruchu Severný Spiš – Pieniny. Ide o región, na spoznávanie ktorého jeden deň nestačí.
(8:49, TS) 
Diskusia
Pridať komentár