Tatran Prešov definitívne nasadený v Európskej hádzanárskej lige

725x
20. Júl 2020
Tatran medzi prvou dvanástkou 
Prešovčania majú istotu účasti v skupinovej fáze 
 
Hádzanári Tatrana Prešov majú istotu účasti v skupinovej fáze novovzniknutej Európskej hádzanárskej ligy. Nachádzajú sa totiž v zozname prvých 12-tich klubov, ktorých účasť v súťaži schválil a v pondelok zverejnil výkonný výbor Európskej hádzanárskej federácie (EHF). Zvyšných 12 tímov sa do súťaže musí prebojovať prostredníctvom dvoch kvalifikačných kôl, ktoré odohrajú v auguste a septembri.
 
Nasadené tímy pochádzajú z dvanástich rôznych krajín, aby súťaž pokryla čo najviac zástupcov naprieč Európou. Nachádza sa medzi nimi aj slovenský zástupca Tatran Prešov, ktorý sa o rozdelenie miesteniek nemalou mierou zaslúžil.
 
Správa potešila
 
„Dnešné oficiálne vyjadrenie z EHF nás veľmi potešilo. Podarila sa nám významná vec, keďže Tatran Prešov inicioval a presadzoval v rámci Fóra hádzanárskych klubov (Forum club handball), ktoré je asociáciou európskych hádzanárskych klubov, aby majstri krajín do 19. miesta v rebríčku EHF mali svojho šampióna priamo nasadeného v skupine, samozrejme po odpočítaní majstrov pôsobiacich priamo v Lige majstrov. Je to návrh, ku ktorému sa EHF priklonilo, čo zabezpečilo, že zástupca zo Slovenska má miestenku priamo v skupine, hoci tento návrh sa nepáčil viacerých klubom a krajinám, ktoré chceli mať nasadených viacerých zástupcov, najmä teda Nemecko a Francúzsko,“ uviedol generálny manažér Tatrana Prešov Miroslav Benický.
 
O sile novovytvorenej súťaže hovorí, že medzi 51 prihlásenými tímami sú aj traja predchádzajúci víťazi Ligy majstrov. Šampión z roku 2002 SC Magdeburg je nasadený priamo do skupinovej fázy, dvojnásobný víťaz z rokov 2003 a 2018 Montpellier ale štartuje v druhom kvalifikačnom kole a náš nedávny súper zo skupiny Ligy majstrov a jej víťaz z roku 1995 španielska Bidasoa Irun dokonca už v prvom kvalifikačnom kole. Kvalifikácii sa pritom nevyhnú ani popredné nemecké tímy Füchse Berlín a Rhein Neckar Löwen. Takisto naši nedávni súperi z C a D skupiny Ligy majstrov, ako sú Sporting Lisabon, Bjerringbro Silkeborg, zahrá si ho aj ďalší popredný účastník Ligy majstrov švédsky Kristianstad. Z našich súperov zo SEHA Gazprom ligy sa v kvalifikácii predstavia napríklad Nexe Našice, Metalurg Skopje, alebo CSKA Moskva (predtým Spartak Moskva).
 
Vyhli sa kvalifikačným povinnostiam 
 
„Sme radi, že sme sa vyhli kvalifikačným povinnostiam. Nachádzajú sa tam veľmi silné mužstvá a musia si ňou prejsť takí velikáni ako Montpellier, Füchse Berlín, Rhein Neckar Löwen, ale aj ďalšie silné tímy. Sme teda veľmi spokojní, že patríme do elitnej 12-ky. Samozrejme, zároveň musím dodať obavu ako to vo svete halových športov bude vyzerať vzhľadom na koronavírus na jeseň. Stále v tejto súvislosti existuje viac otázok ako odpovedí. Takže aj v rámci EHF nie je stopercentne isté, že skupinová fáza súťaže odštartuje v polovici októbra ako by mala. Ale to je niečo, čo už nevieme ovplyvniť. To, na čom sme pracovali, sa nám podarilo. Sme nasadení priamo v skupine a dá sa povedať, že v súčasnom postavení slovenskej hádzanej v rámci EHF rebríčkov je to potešujúca správa a budeme sa tešiť na súperov, ktorých nám určí kvalifikácia a následný žreb. Už podľa menoslovu je ale isté, že pôjde o veľmi kvalitnú súťaž,“ dodal Benický.
 
Európska hádzanárska liga EHF sa v mužskej aj ženskej časti pred touto sezónou transformovala z Pohára EHF, po zúžení Ligy majstrov z 28 na 16 tímov, ako súčasť veľkej reformy klubových hádzanárskych súťaží. V jej skupinovej fáze nastúpi po odohratí dvoch kvalifikačných kôl 24 tímov, ktoré sa rozdelia do štyroch skupín. Z nich postúpi 16 tímov a po osemfinálových a štvrťfinálových súbojoch vyvrcholí mužská časť finálovým podujatím Európskej hádzanárskej ligy 15. a 16. mája 2021.
 
Ako prvý krok EHF ešte tento týždeň ohlási rozloženie tímov do košov v rámci prvého kvalifikačného kola, ktorého žrebovanie sa uskutoční 28. júla vo Viedni. Prvé kolo kvalifikácie začne 29., resp. 30. augusta.
(16:47, IK, tatranpresov.sk)
Diskusia
Pridať komentár