História futbalu v Bardejove: ťažký, no zaslúžený postup z tretej ligy

2734x
21. Jún 2020
Z tretej ligy postúpiť bolo ťažké
V sezóne 2011/2012 Bardejov vyhral tretiu ligu 
 
Bardejovčania si užili veľkú slávu účinkovaním v najvyššej súťaži. Záujem o futbal bol vtedy obrovský a BSC Jas predčil v návštevnosti aj slávnu Trnavu.
 
Po vypadnutí z 1. ligy však vtedajšie BŠK postupne opúšťal ťažko nadobudnuté pozície a prepadol sa až do ligy tretej. Pravidelne sa umiestňoval na popredných miestach, na postup však spočiatku Hornošarišania veľmi nepomýšľali.
 
Situácia v klube sa postupne optimalizovala a tak sa začalo uvažovať aj nad postupom do vyššej súťaže. Prvýkrát sa to podarilo v sezóne 2009/10.
 
SFZ však v tomto období prepadol reorganizačný ošiaľ (čo sa pravidelne opakuje v niekoľkoročných intervaloch. Nový model vydrží rok – dva, aby sa prišlo na to, že ten pôvodný bol lepší a tak opäť reorganizujeme, aby sme sa vrátili k rokmi overenému).
 
BŠK vtedy paradoxne postúpil z tretej ligy do ligy tretej. Príchodom ľudí okolo bývalého hráča Bardejova Mareka Kukulského sa postupne vytvorili podmienky pre postup do vyššej súťaže.
 
 
 
To sa podarilo v sezóne 2011/12. Do posledných kôl o postup Bardejovčania bojovali aj v tej predchádzajúcej. Víťazstvo im však vyfúkla Podbrezová.
 
Vráťme sa teda pár rokov späť a pozrime sa ako postupový ročník vyzeral. V Bardejove sa netajili tým, že v roku 90. výročia vzniku organizovaného futbalu na území mesta chcú postúpiť do druhej najvyššej futbalovej súťaže na Slovensku.
 
Cesta za dosiahnutím postupu nebola jednoduchá. O postup sa pokúšala Ružiná a v jarnej časti aj Lokomotíva Košice. V konečnej bilancii však Bardejovčania predstihli oboch svojich súperov o päť bodov.
 
Hráči Partizána odohrali v tomto ročníku 3. ligy 32 zápasov s bilanciou 22 výhier, 7 remíz a len 3 krát prehrali. (2. Ružiná 32 21 5 6 , 3.Lokomotíva 32 21 5 6).
 
Bardejovčania nastrieľali 60 gólov, súperi boli úspešní 27 krát. Priemerný počet strelených a obdŕžaných gólov na zápas 1,875 : 0,843.
 
V jarnej časti sezóny mal hlavný tréner PhDr. Mikuláš Komanický a jeho asistenti Jozef Kukulský, Alexander Tyč a tréner brankárov Juraj Čobej k dispozícíí týchto hráčov: Ján Čikoš – Pavličko, Dušan Molčan, Miroslav Hanuščák, Vladislav Palša, Vladimír Staš, Patrik Zajac, Lukáš Zápotoka, František Kundra, Róbert Tomko, Blažej Vaščák, Stanislav Cuprišin, Michal Grohoľ, Vladimír Andraščík, Erik Streňo, Tomáš Zápotoka, Marek Seman, Michal Baka, Peter Záhradník.
 
Počas sezóny z mužstva odišli Peter Peregrim, Martin Vasiliak, Ján Goga, Ladislav Stachura, Patrik Liček. Slavomír Kica a Miroslav Lauko pre dlhodobé zranenie na ihrisku chýbali. Realizačný tím tvorili aj vedúci družstva Vasiľ Baranok, lekári MUDr. Patrik Miháľ, MUDr. Ján Didik a masér Vladimír Porubský.
(19:36, P. Cingel)
Diskusia
Pridať komentár