Goluža o SEHA lige: Nemali by sme byť sklamaní

669x
25. Marec 2020
Goluža: Nemali by sme byť sklamaní 
Tréner Slavko Goluža
 
Športové súťaže na celom svete stále čakajú na svoj osud v závere aktuálnej sezóny. Aj nadnárodná SEHA Gazprom liga musela kvôli koronavírusu preložiť dve štvrťfinálové odvety ako aj celý záverečný turnaj Final 4, ktorý sa mal pôvodne 3.- 5. apríla odohrať v chorvátskom Zadare. Zatiaľ sú však kvôli pandémii všetky zápasy odložené na neurčito.
 
Ešte pred uzavretím športovísk však stihli svoju deviatu sezónu v súťaži ukončiť hádzanári nášho Tatrana Prešov. Stopku v boji o miestenku vo Final 4 im vystavil favorizovaný chorvátsky majster PPD Záhreb, ktorý po vôbec svojom prvom triumfe v Prešove 25:21 (11:11) v celkovo jubilejnom 20-tom zápase potvrdil postup domácim triumfom 28:16 (12:9), ktorým definitívne uzavrel tento sehaligový ročník zverencov trénera Slavka Golužu. „Bola by škoda, keby sme hodnotili naše účinkovanie v SEHA lige podľa nevydareného záveru zápasu v Záhrebe. V konkurencii našej váhovej kategórie ako Nexe, Vojvodina, či koniec-koncov Spartak sme odohrali dobré zápasy. Veľmi dobre sme zahrali aj proti Vardaru.
 
V kádri to nebolo konštantné 
 
Počas celej sezóny, aj tej európskej, to ale v našom kádri nikdy nebolo konštantné. Vždy nejakí kľúčoví hráči chýbali. V oslabenom zložení sme zvládli aj zápas so Spartakom, takže aj keď zoberieme naše posledné vystúpenie, nemali by sme byť sklamaní. Samozrejme, vždy si dávame veľké méty, túžime sa dostať do Final 4, ale žiaľ v dvojzápase so Záhrebom sme neboli dostatočne konkurenční na to, aby sme to zvládli,“ hodnotil chorvátsky tréner slovenského majstra účinkovanie zelenobielych v súťaži.
 
O konečnom umiestnení Tatrana rozhodnú až ďalšie dva odložené štvrťfinálové zápasy. V prípade, že postupujúcimi z nich budú Vardar Skopje a Telekom Veszrém, ktoré vyhrali prvé stretnutia, obsadil by Tatran konečné 6. miesto. Tretí tím tabuľky B-skupiny Meškov Brest sa totiž dostal do Final 4. Samozrejme za predpokladu, že pandémia koronavírusu nezruší celý ročník súťaže bez určenia víťaza i konečného poradia. „Jedno je isté, pre nás sa minimálne európska sezóna definitívne skončila. Hodnotenie je pozitívne z toho hľadiska, že štvrťfinále SEHA ligy určite patrilo medzi hlavné ciele.
 
Postúpili sme z 3. miesta v skupine do osemfinále, ktoré sme zvládli. S tým je spokojnosť. Samozrejme, priali by sme si, aby sme proti Záhrebu, ktorý má kvalitné mužstvo, boli konkurenčnejší. Myslím si, že sme všetci sklamaní z toho, že sme do dvojzápasu nemohli nastúpiť v plnej sile. Mužstvo ako je to naše, bez kľúčových hráčov, sa veľmi ťažko môže spoliehať na to, že mladí chlapci nás potiahnu. Snaženie tam bolo, nasadenie v domácom zápase určite, bohužiaľ kvalita sa prejavila. Celkovo sme cieľ splnili, štvrťfinále odohrali. Samozrejme by sme chceli, aby to bolo napínavejšie,“ konštatoval vo svojom hodnotení generálny manažér klubu Miroslav Benický.
 
Stále niekto chýbal
 
Kapitán tímu Martin Straňovský si myslí, že v danej pozícii by bol ale ťažko zdolateľný akýkoľvek súper, nielen Záhreb. „Cez prvé kolo play-off bola v podstate povinnosť prejsť, ale ďalej už si bolo ťažko vyberať protivníka. V tejto fáze súťaže by bolo už veľmi ťažko prejsť cez hociktorého súpera. Museli by sme naozaj byť všetci zdraví, čo sme celú sezónu neboli a stále nám niekto chýbal či už v Lige majstrov, alebo aj v SEHA lige. Všetko by nám muselo vyjsť, aby sme prešli cez súpera akým je napríklad Záhreb. To sa nepodarilo, a tak ťažko povedať či vládne spokojnosť . Vždy to môže byť lepšie. Podobne ako v Lige majstrov, kde sme mohli takisto uhrať o niečo lepšie výsledky. Ale ako hovorím, s maródkou, ktorú máme skoro každú sezónu, je pri úzkom kádri ťažké hrať vyrovnané partie s takýmito súpermi,“ uviedol prešovský krídelník.
 
Deviata sezóna nadnárodnej ligy, v ktorej je Tatran jedným zo štvorice tímov pôsobiacich od úplného začiatku vo všetkých ročníkoch, priniesla nový model súťaže. Premiérovo sa v nej predstavilo až 12 namiesto doterajších desiatich mužstiev a hrala sa prvýkrát v dvoch skupinách a systémom play-off už od osemfinále. „Som rád, že sa do SEHA ligy dostali také tímy ako Záporožie, alebo Veszprém. A že aj tieto kvalitné kolektívy chcú mať viac ťažkých zápasov a celá liga je veľmi silná. Aj preto je sa veľmi ťažko dostať sa do Final 4, keďže tímy ako Vardar, Veszprém, Záporožie, Brest a Záhreb ťažko zdolávať. Dúfam, že aj na budúci rok budú pokračovať v súťaži aj tieto mužstvá a snáď sa dočkáme aj stretnutia s Veszprémom, ak nám ho vyžrebujú,“ zaželal si na záver kapitán tímu.
(15:46, I. Kriššák)
Diskusia
Pridať komentár