Viliam Riško: Dieťa uvidí ten, kto vykročí...

2796x
26. December 2019
Tento článok vyšiel v našich novinách
Dieťa uvidí ten, kto vykročí...
 
Milí čitatelia, všetci sa už tešíme na Vianoce. Jasné, že najviac decká, ale nemusíme sa hanbiť za tú vianočnú radosť a pohodu ani my, dospelí. Aj my chceme žasnúť pred jasličkami a vidieť v tom malom dieťati Pána sveta a vesmíru. Ale koľkým sa to skutočne podarí...?
 
Každý z nás už viac menej pozná príbeh Ježišovho narodenia. Je v ňom pasáž, ktorá hovorí o pastieroch a anjeloch, ktorí ich povzbudia, aby sa šli pozrieť na Mesiáša v jasliach.
 
Mne sa na tom celom vždy najviac páči to, ako sa tí pastieri sami povzbudzujú: Poďme teda do Betlehema a pozrime... Príde mi to ako keby chceli sami seba presvedčiť, aby sa celkom zobudili, rozhýbali a išli do toho mesta.
 
Sám to robím a viem, aké je to niekedy ťažké. A predsa som presvedčený, že práve v tom tkvie tajomstvo Vianoc. Že Dieťa uvidí len ten, kto vykročí.
 
A odkiaľ a kam, opýtate sa ma? Myslím si, že Dieťa Ježiša uvidí a pochopí len ten, kto sa pohne: 1. z bahna svojich hriechov, nerestí a chúťok, 2. z väzenia svojich predsud­kov a manipulácií, 3. zo spánku svojej nečinnosti a lenivosti...a vykročí hľadať Dieťa a jeho Matku v núdznych, malých, chudobných, nevďačných...
 
Buďme k sebe na Vianoce milší, ľudskejší a ra­dostnejší, ale nezabudnime aj na otvorenosť a štedrosť (materiálnu i duchovnú) voči tým, ktorí to od nás potrebujú...
 
V mene saleziánov Vám Požehnané sviatky Narodenia Pána vyprosuje...
(19:28, Viliam Riško, SDB)
 
Diskusia
Pridať komentár