Christós raždájetsja – Slávite jehó. Kristus sa rodí – Oslavujte ho!

1380x
25. December 2019
Na Zemi sa ukázala Láska, aby zachránila ľudské pokolenie
 
Milí čitatelia Ahoj Bardejov. V týchto dňoch slávime najkrajšie sviatky roka. Pomerne dlhší čas sme mohli vidieť, ako tento dôležitý dátum prichádzal. Obchody boli už niekoľko mesiacov plné vianočného tovaru a dekorácii. Taktiež mestá a obce boli rozžiarené pestrými svetielkami.
 
Ináč nevyzerajú ani naše domácnosti, ale i chrámy. Čím bližšie sú sviatky, tým viac sú naše príbytky „pripravené“ na tento sviatok. Toto všetko vrcholí v samotný predsviatok Narodenia, teda 24. decembra, kedy rodina sadá k štedrovečernému stolu a má všetkého hojne nielen pre žalúdok, ale i pre oči. Tieto veci sú veľmi dôležité.
 
Aj ja sám mám veľmi rád túto atmosféru a veľmi sa na sviatky teším. Ale je toto všetko, čo som vyššie opísal, skutočná príprava na Ježišovo narodenie?
 
Naša gréckokatolícka cirkev má veľmi veľa liturgických textov, ktoré nás majú lepšie pripraviť na všetky sviatky cirkevného roka. Jedným z týchto textov je stichira, ktorá sa spieva počas Filipovky (pôst pred Vianocami):
 
„Priprav sa Betlehem, vyzdobte sa jasle, jaskyňa otvor sa, lebo do teba vstúpi Pravda. Boh sa nám narodí z Panny, príjme našu podobu, zaodeje sa v ľudské telo. Zachránený Adam spolu s Evou bude volať: Na Zemi sa ukázala Láska, aby zachránila ľudské pokolenie“.
 
Vieme, kde sa pred dvoma tisícročiami narodil Kristus. Bolo to v jaskyni určenej pre zvieratá. V dnešnom jazyku to bolo v maštali, stajni. Na mieste plnom špiny a smradu.
 
V duchovnom zmysle podobne vyzerá aj naše srdce, pokiaľ je „neupratané“. Je miestom duchovnej špiny. Miestom nehodným pre Ježiša Krista.
 
V týchto dňoch sa viacerí kresťania pripravujú na sviatky svätou spoveďou. Teda ospravedlnením sa Bohu (i ľuďom) za mnohé urážky. Boh takto očisťuje ľudské srdce.
 
Vtedy sa z tohto miesta špiny stáva miesto čisté, miesto hodné nášho Kráľa. Toto je tá najlepšia príprava na sviatky. Upratovanie, po ktorom sa môže Kristus narodiť do čistej „jaskyne“. Dovolíme Mu to? On pre nás urobí viac: „Zachráni ľudské pokolenie“.
 
Christós raždájetsja – Slávite jehó. (Kristus sa rodí – Oslavujte ho!)
(7:11, o. Tomáš Kavuľa, kaplán gréckokatolíckej farnosti Bardejov – Vinbarg.)
 
Manual Le Fanu
13.04.2020 11:52
Christós raždájetsja – Slávite jehó. Kristus sa rodí – Oslavujte ho! | Blog | Články | AHOJ.TV | Spravodajský portál
Manual hitta ett stort utbud av bayern münchen fotbollströjor & souvenirer hos unisportstore maglia Lazio poco prezzo.sebesök vår bayern münchen online shop idagsnabb leverans! Judso
Rachel Iredale
15.03.2020 23:52
Christós raždájetsja – Slávite jehó. Kristus sa rodí – Oslavujte ho! | Blog | Články | AHOJ.TV | Spravodajský portál
Rachel vi har det nyeste av juventus fotballdrakt på lagerbestill herrask levering og trygg netthandel fotballdrakter salg. AmeeB
Pridať komentár