Exkluzívny profil Bardejovčana - Andrej Havrilla

1397x
02. Apríl 2017

* Článok bol uverejnený v novinách AHOJ BARDEJOVízie č. 1/2017

Profil Andreja Havrillu

Andrej Havrilla je rodákom z Bardejova. Má 59 rokov, pôsobí ako primár Rádiologického oddelenia v bardejovskej nemocnici. Popri zamestnaní sa angažuje aj v miestnej politike. Najnovšie získal Cenu primátora za zásluhy o rozvoj mesta Bardejov.

„Pochádzam z piatich detí, mám troch bratov a jednu sestru. Všetci súrodenci však bývajú mimo Bardejova. Základnú školu som navštevoval v Bardejove, takisto aj gymnázium. Následne som študoval v Košiciach na Lekárskej fakulte UPJŠ, odbor všeobecné lekárstvo, kde som štúdium ukončil v roku 1982. Hneď po skončení školy som nastúpil pracovať do nemocnice v Bardejove na rádiologické oddelenie, ľudovo nazývané röntgen, kde pracujem dodnes,“ hovorí Andrej Havrilla. V roku 1995 bol menovaný do funkcie primár oddelenia. Funkciu vykonáva dodnes.

V rovnakom roku začal pôsobiť aj v štátnej správe. „Stal som sa okresným štátnym lekárom. Po vzniku Krajských úradov som zastával funkciu vedúceho odboru zdravotníctva, teda krajského štátneho lekára v Prešovskom kraji na Krajskom úrade v Prešove. Naďalej som však pracoval v skrátenom úväzku v NsP v Bardejove,“ pokračuje.

Predseda Subregionálnej lekárskej komory

V roku 2001 bol prvýkrát zvolený za poslanca PSK za okres Bardejov a vykonával funkciu podpredsedu zdravotníckej komisie pri PSK. „Dôveru od občanov okresu som získal aj v ďalších troch voľbách VÚC a doteraz som v tejto funkcii. Okrem toho aktívne pracujem v lekárskej komore, kde som taktiež dostal dôveru od kolegov v okrese a opätovne vykonávam funkciu predsedu Subregionálnej lekárskej komory v Bardejove. V minulom roku som bol zvolený za viceprezidenta Regionálnej lekárskej komory v Prešove a za člena Disciplinárnej komisie Slovenskej lekárskej komory v Bratislave za Prešovský kraj,“ vymenúva všetky funkcie Havrilla.

Okrem toho je už šieste volebné obdobie poslancom mestského zastupiteľstva v Bardejove. „Komunálnym politikom som sa stal v roku 1994, kedy som bol zvolený za poslanca MsZ a som nim dodnes. Pre vstup do týchto vôd som sa rozhodol preto, lebo som mal pocit, že moje skúsenosti a vedomosti môžu byť nápomocné pri riešení problémov občanov nášho mesta.  Nikdy som to však nebral ako moju hlavnú činnosť, ale skôr ako doplnok. Bol to aj pocit zodpovednosti voči tým ľuďom, ktorí mi dali dôveru. Aj v poslaneckej kariére, či už na úrovni mesta alebo kraja, nie vždy vyšlo všetko podľa mojich predstáv. Vždy sa však snažím hľadať riešenia, ktoré by boli akceptovateľné čo najväčšiemu počtu spokojných občanov.

Vynovené rádiologické oddelenie

Andrej Havrilla sa v bardejovskej nemocnici podieľal na prestavbe rádiologického oddelenia, ktoré v súčasnosti spĺňa kritéria moderného oddelenia. V rámci pôsobenia v štátnej správe a samospráve pracoval na príprave a realizácii transformácie zdravotníckych zariadení v Prešovskom kraji.

„Som hrdý na to, ako sa nám darí realizovať postupnú modernizáciu prístrojov na našom oddelení. Ako občan Bardejova som hrdý na to, ako sa rozvíja naše mesto do krásy a to aj napriek kritickým hlasom niektorých chronických nespokojencov, ktorí doteraz nič nedokázali, okrem kritiky všetkého, čo robia iní, či toho, čo sa v meste udeje. Okrem iných vecí som organizoval v Bardejove viaceré odborné podujatia s medzinárodnou účasťou. Ide napríklad o STAR program v roku 2003 za účasti významných špičkových odborníkov z Európy aj zo zámoria. Tohto roku v máji organizuje od roku 2007 už po štvrtý krát Slovenský rádiologický kongres s medzinárodnou účasťou. Očakávame účasť viacerých špičkových rádiológov z Česka, Maďarska, Nemecka, Rakúska, Poľska a príde aj viceprezident Európskej rádiologickej spoločnosti, profesor Brkljačič z Chorvátska,“ vymenoval najväčšie osobné úspechy i plány na najbližšie obdobie A. Havrilla. 

Ocenenie aj od primátora

Prednedávnom B. Hanuščak odovzdával Ceny primátora za zásluhy o rozvoj mesta Bardejov a ocenenie získal aj Andrej Havrilla. Ocenenie privítal takto:

„Udeľovanie Ceny primátora má svoje vypracované kritériá a o udelení som nerozhodoval. Verím, že je to ocenenie mojej dlhodobej práce, či už tej profesionálnej alebo poslaneckej. Je to pre mňa a verím, že aj pre všetkých ocenených záväzok a výzva do budúcnosti, aby sme sa v rámci svojich možností snažili realizovať svoje plány a predstavy k prospechu a spokojnosti čo najväčšiemu počtu obyvateľov, nielen mesta, ale aj regiónu. Vždy sa snažím pracovať efektívne a profesionálne. Rešpektujem aj názory oponentov, ak majú svoju logiku, ale neznášam intrigánstvo a podrazy, s ktorými sa bohužiaľ v živote veľmi často stretávame.“

Čím je práca primára Rádiologického oddelenia výnimočná? „Myslím si, že každá práca, ktorú vykonávate s láskou, pokorou a snahou ľuďom pomôcť, ktorí túto pomoc potrebujú, je svojim spôsobom výnimočná. Ja som sa tejto práci upísal pred mnohými rokmi. Napĺňa ma, prináša mi osobné uspokojenie, najmä keď sa nám podarí včas diagnostikovať príčiny rôznych ochorení. Je to vždy pocit veľkej zodpovednosti, ak vo chvíľach, keď sa nám nedarí všetko na sto percent. V živote to tak býva.“

Lekár a poslanec je zároveň členom výboru Slovenskej rádiologickej spoločnosti (SRS) v Bratislave. Ide o odbornú spoločnosť rádiológov na Slovensku. Úlohou je pripravovať a presadzovať rozvoj tohto náročného medicínskeho odboru. A. Havrilla: „Ak si predstavíme, že takmer každý jeden pacient využíva naše služby, je dôležité, aby sa zvyšovala kvalifikovanosť lekárov v tomto odbore. Tiež je dôležité, aby sa realizovali v praxi štandardné postupy vyšetrovania pacientov, aby dostal pacient kvalitnú službu v čo najkratšom čase.“

(19:15, red, foto: archív, fotošot)

Diskusia
Pridať komentár