V Bardejove sa s netopiermi možno stretnúť aj za denného svetla

32x
02. Január 2017

* Článok bol uverejnený v novinách AHOJ BARDEJOVízie č. 4/2016

 Netopierov sa netreba báť

Noc netopierov v Jasovskej jaskyni.jpg

Noc netopierov v Jasovskej jaskyni

 

Občianske združenie Spoločnosť pre ochranu netopierov (SON) je mimovládnou organizáciou sídliacou v Bardejove. Členov má po celom Slovensku. Medzi nimi sú profesionálni zoológovia, ochranári, ale aj študenti, jaskyniari, či nadšenci rôznych zameraní a veku.

„V Bardejove sa v drvivej väčšine prípadov stretávame s netopierom druhu Raniak hrdzavý (Nyctalus noctula). Ako už názov napovedá, tento druh netopiera je možné v niektorých prípadoch pozorovať aj za denného svetla. Zo svojho úkrytu sa ozýva typickými sociálnymi hlasmi, ktoré sú počuteľné aj pre ľudí, čo mu už neraz zachránilo život, keď si tieto zvuky všimli stavební robotníci pri svojej práci, prípadne okoloidúci obyvatelia.

Necitlivým postupom počas obnovy bytových domov (zatepľovania) môže dôjsť až k úhynu netopierov zimujúcich v medzipanelových štrbinách, atikových otvoroch a na iných miestach. Preto je vždy pri zatepľovaní nutné spolupracovať s odborníkmi v tejto oblasti, ktorí vedia určiť, či sa v danom bytovom dome  nachádzajú netopiere a tomu prispôsobiť ďalší postup tak, aby nedošlo k pozastaveniu prác ani k úhynu chránených živočíchov,“ prezrádza Milan Hrivňak zo SON.

 

Raniak Hrdzavý.jpg

Na svet privádzajú maximálne dve mláďatá za rok

„Všetky druhy netopierov žijúcich na Slovensku sú zákonom chránené a spoločenská hodnota sa pohybuje v stovkách eur za jedného usmrteného jedinca. Našim hlavným poslaním je praktická ochrana a výskum netopierov. V zimnom období realizujeme sčítavanie netopierov na zimoviskách (jaskyne, štôlne). Realizujeme čistenia podkroví kostolov od trusu netopierov-guána, ktoré je vynikajúcim a medzi miestnymi obyvateľmi veľmi ceneným hnojivom.

V lete dohliadame na materské kolónie netopierov hlavne v podkroviach kostolov, aby mohli nerušene priviesť na svet svoje potomstvo. Netopiere privádzajú na svet maximálne jedno až dve mláďatá do roka, čo z nich robí pomerne zraniteľný druh a každá negatívna ľudská činnosť môže mať preto fatálne následky pre celú kolóniu. Úpravou a zabezpečovaním vstupov do jaskýň (či iných podzemných priestorov) sa staráme o to, aby sa do svojho podzemného úkrytu vedeli netopiere bezpečne dostať a aby sa zabránilo ich vyrušovaniu neohľaduplným návštevníkom,“ hovorí Milan Hrivňak.

 

„Strach z detstva v niektorých ľuďoch pretrval až do dospelosti“ Milan Hrivňak

 

Ďalšou činnosťou SON je záchrana zoslabnutých netopierov, ktoré sa k dobrovoľníkom dostávajú často na hrane života a smrti, dehydrované, podvyživené a často premrznuté hlavne v jarnom období po náročnom období zimného spánku.

 „Takto sme už zachránili tisíce zoslabnutých netopierov, ktoré by bez obetavej pomoci našich členov často nemali šancu prežiť.

tabulka NETOPIERE.PNG

 Ďalším problémom, s ktorým sa stretávame pri svojej činnosti je najmä veľké množstvo nepravdivých fám a “zaručených” informácií, ktoré kolujú medzi ľuďmi a 

spôsobujú, že ľudia sa netopierov boja a preto často nie sú ochotní im pomôcť. Všetkých 28 druhov netopierov žijúcich na Slovensku sa živí hmyzom a ich orientácia v tme prostredníctvom ultrazvuku je veľmi spoľahlivá. Napriek tomu sme všetci čítali, alebo videli Drakulu a ako deti nás rodičia strašili slovami nechoďte do podkrovia, lebo sa vám netopiere zapletú do vlasov. Tento strach z detstva v niektorých ľuďoch pretrval až do dospelosti a preto je veľmi dôležité vyvracať tieto a podobné mýty o netopieroch a ukazovať ich verejnosti v pravom svetle,“ pokračuje Hrivňak.

 

Európska noc netopierov

Združenie organizuje aj rôzne podujatia pre širokú verejnosť, na ktorých sa snaží priblížiť tieto fascinujúce a mnohými poverami opradené lietajúce cicavce všetkým záujemcom.

„Jednou z najznámejších popularizačných akcií, ktorej sme súčasťou, je už každoročná Európska noc netopierov (European Bat Night), ktorú zastrešuje sekretariát Medzinárodného dohovoru o ochrane populácií európskych druhov netopierov (EUROBATS). V rámci tohto podujatia sa uskutočňujú prednášky o netopieroch a tiež exkurzie v teréne, aby účastníci mohli spoznať netopiere aj naživo. Snažíme sa netopiere pravidelne dostávať aj do tlačených, elektronických médií a televízie, aby sme zlepšili ich obraz vo verejnosti,“ dodáva M. Hrivňak.

 (18:20, red)

 

Realitná kancelária Archeus ponúka:

Exkluzívne Vám ponúkame na predaj záhradnú chatu na slnečnom rovinatom pozemku, v kat. území Mokroluh, smer Zlaté, 5 km od Bardejova.

Charakteristika pozemku:

  • výmera: 544 m2
  • rovinatý
  • druh pozemku: zastavané plochy a nádvoria
  • IS: elektrina 
  • možnosť zavedenia vody z lesného prameňa, príp. studňa
  • pri pozemku sa nachádza potôčik a les
  • autobusová zastávka v blízkosti - 300m

Charakteristika záhradnej chatky

  • obytná plocha: 30m2
  • zavedená elektrina v chate
  • nová kuchynská linka s chladničkou
  • nová plávajúca podlaha
  • sedačka
  • veľká krytá terasa - 30m2

Pozemok s chatkou sa nachádza v nádhernom pokojnom prostredí blízko lesa. Lokalita ponúka turistické možnosti, bežecké trasy, cyklotrasy, hubárčenie, alebo len tak sedieť a oddychovať.

Zabezpečíme všetko potrebné vrátane profesionálneho právneho a hypotekárneho poradenstva až po odovzdanie nehnuteľnosti.

Ak máte záujem o obhliadku, prípadne potrebujete viac informácii, nájdete nás v ARCHEUS reality, s.r.o., na Radničnom námestí č.2 v Bardejove alebo na bujda@archeus.sk, 0917 500 250

0000069773-36-dsc-0570.jpg

Diskusia
Pridať komentár