Bude v Bardejove nový kultúrny stánok?

29x
20. Október 2016

* Článok bol uverejnený v novinách AHOJ BARDEJOVízie č. 3/2016

Projekty na kultúrny dom sú vypracované

V meste Bardejov kultúrny dom chýba. Akcie sa konajú v športovej hale či  v Kine Žriedlo v Bardejovských Kúpeľoch, čo nie je dôstojné miesto na mnohé podujatia. Po zrušení kamenného Centra voľného času (CVČ) a následnom odpredaji budovy sa táto téma stala stredobodom pozornosti a o absentujúcom stánku sa začalo diskutovať. Aj naša redakcia tejto téme kladie vysokú pozornosť a okrem viacerých článkov, ktoré sme vám priniesli na webe, ste si tento článok mohli prečítať aj v poslednom vydaní našich novín.

kultúrny dom.jpgO informácie, či sa v Bardejove plánuje postaviť nový kultúrny stánok alebo či by mohol sídliť už v niektorej z existujúcich budov, sme sa opýtali zástupcu mesta, vedúceho oddelenia kultúry Martina Chomu.

„Centrum voľného času nebol kultúrny stánok, to je fakt. Nie som do tejto témy (CVČ) zasvätený, ale viem, že financovanie išlo všelijako, každý chcel, aby dostal nejakú korunu na to dieťa a stav detí v CVČ nezodpovedal realite. Teraz sú deti na školách, údajne je ohlas taký, že to dieťa, keď je na škole, tak tam aj ostane v centre a rodičia nemajú starosť s dopravou. Svojim spôsobom aj CVČ suplovalo nejakým spôsobom kultúrny dom, malo tam svoje javisko, svoju halu, robili sa tam spevácke súťaže, ale všetko to bolo v rámci CVČ, nie v rámci oddelenia kultúry. My sme do ich priestorov nevstupovali, svoje máme v Kine Žriedlo,“ myslí si Choma a hovorí ďalej.

„Dobré by bolo, keby sa myšlienka kultúrneho domu dostala do takého štádia, žeby sa zrealizovala. Mesto na to projekty má, viem, že sa už rozoberali nejaké alternatívy, či už by to bolo rozšírenie ZUŠ M. Vileca alebo iný priestor, ktorý by spĺňal určité parametre. Jednoznačne to musí byť multifunkčné, aby to nebola iba kinosála, divadelná sála, ale aby to bolo miesto, kde môžu deti tancovať, kde môžu hudobné kapely realizovať svoje vystúpenia. Kapacitne by to stačilo pre 250 – 300 ľudí,“ hovorí vedúci kultúry a zdôvodňuje, prečo by takáto kapacita postačovala.

„Sála v Žriedle má 405 miest a nenapĺňa sa. Ani to kino nie je tak dôležité, ako ten kultúrny dom. Aby tam mohli prísť divadelníci zahrať divadlo... Stáva sa, že prídu divadelníci a chcú hrať divadlo. Jediný priestor je kino, no snažíme sa, keď je už zdigitalizované, aby slúžilo svojmu účelu. Nikto mi nezagarantuje, že ak budú v kine stavať kulisu, tak že niekto nezničí to drahé plátno. Stačilo by, aby sa ho dotkol rukou a už tam ostane stopa a ten obraz už nebude kvalitný. Kino je v prvom rade kino, nie je tam pódium, aby sme mohli hrať scénky. I Radošincov sme mohli zavolať iba na Jánošíka, lebo tam nebola náročná scéna.“

 

Kultúrny dom ziskový nebude

M. Choma ďalej hovorí, že by bolo vhodné, ak by v dohľadnej dobe boli granty, ktoré uvažujú so spolufinancovaním mesta, napr. v čiastke piatich percent. „Verím, že mesto je nastavené tak, aby kultúrny dom postavilo a zrealizovalo. Spolupracujeme s Jaslom, to dalo štyri a pol milióna eur na rekonštrukciu. Kultúrny dom nebude ziskový, mal by byť iba preto, aby slúžil občanom. Z vlastného rozpočtu stavať sa nedá, je to nereálne. Projekty sú vypracované, treba čakať na granty,“ dodal Martin Choma.

(18:30, red)

 

Kat house - caffe bar

Otvráracie hodiny

PO - ŠTV 10:00 - 22:00 hod.

PIA 10:00 - 00:00 hod.

SO 14:00 - 00:00 hod.

NE 15:00 - 22:00 hod.

Kat - AB007.jpg

Diskusia
Pridať komentár