Slovenskí mlynári sa pripravujú na skoršiu žatvu

1213x
11. Jún 2024
Mlynári sa už pripravujú na žatvu, tento rok bude skôr
 Bolo dostatok zrážok i vysoké teploty. Stále však hrozia isté riziká v podobe intenzívnych dažďov. (Zdroj: FB SPPK)

Slovenská spoločnosť mlynárov (SSM) sa už intenzívne pripravuje na žatvu, ktorá sa v tomto roku začne skôr ako obvykle. Uviedol to generálny sekretár SSM Milan Lapšanský s tým, že počasie v tomto roku úrode pšenice, raže a ďalším komoditám prialo.

„Bolo dostatok zrážok i vysoké teploty. Stále však hrozia isté riziká v podobe intenzívnych dažďov, políhaniu a plesňových chorôb. Otázkou bude aj dostupnosť najvyššej kvalitatívnej triedy pšenice, ktorej sme minulý rok zaznamenali mierny nedostatok,“ dodal Lapšanský.
 
Ceny pšenice zatiaľ na trhoch mierne rastú, stále sú však prítomné aj skladové zásoby z minuloročnej žatvy. (Zdroj: FB SPPK) 

Generálny sekretár ,lynárov povedal, že v roku 2023 presiahli zberové plochy pšenice 400-tisíc hektárov a raže cez 9-tisíc hektárov. Slovenské mlyny pritom spracovali 349-tisíc ton potravinárskej pšenice a takmer 15-tisíc ton raže. Celkovo na múky a múčne zmesi iné ako pšeničné, prípadne pšenično-ražné, mlyny využili v roku 2023 približne 8-tisíc ton špeciálnych obilnín.

„Ceny pšenice zatiaľ na trhoch mierne rastú, stále sú však prítomné aj skladové zásoby z minuloročnej žatvy, preto očakávame mierny pokles súčasných burzových cien. Závislé však budú od úrod vo veľkých krajinách EÚ, Rusku i na Ukrajine, ktoré ovplyvňujú ceny na najvýznamnejších burzách."
 
 Slovenskí mlynári sa pripravujú na skoršiu žatvu. (Zdroj: FB SPPK)
 
„SSM má záujem nakupovať výhradne slovenskú pšenicu, preto veríme, že od našich domácich poľnohospodárov budú mať dostatok relevantných ponúk. Časť pšeníc z novej úrody už bola nakontrahovaná a zvyšok sa začne kontrahovať čoskoro,“ vysvetlil Lapšanský.
(13:55, red.)
Diskusia
Pridať komentár