VIDEO | Bardejovčania bilancujú pôsobenie v tretej ligy, stavili na odchovancoch

2514x
01. December 2023
Jesenná časť tohto ročníka futbalistom nevyšla podľa predstáv
 Rozhovor so Stanislavom Sorokom
 
Trénerského žezla v Partizáne Bardejov sa po vypadnutí do tretej ligy ujal Rastislav Kica. Skúsený tréner s najvyššou licenciou, dlhoročný šéftréner bardejovskej mládeže úspešne viedol aj bardejovského druholigistu po postupe Partizánov do tejto súťaže.
 
Kica zostavil seniórske mužstvo vyskladané väčšinou z odchovancov. Bol to práve on, kvôli ktorému sa rad hráčov do Bardejova vrátil.
 
Motiváciu väčšiny hráčov zhrnul Vladimír Pyda: „Do Bardejova ma priviedla ponuka trénera Rastislava Kicu. V časoch, keď som tam pôsobil, sme mali skvelý vzťah. Kicovu ponuku som odmietnuť nemohol. Bol to on, kto mi dal šancu v druhej lige medzi dospelými, bol to on, kto odštartoval moju futbalovú kariéru a ja som za to nesmierne vďačný.“
 
V jesennej časti minulého ligového ročníka sa futbalistom z historického Bardejova darilo. Jar však už bola slabšia, ale konečných 41 bodov stačilo na 8. miesto.
 
 
Situácia v Bardejove bola a je zložitá a tak po relatívne „úspešnom“ prvom treťoligovom ročníku začali mužstvo opúšťať opory.
 
Z Bardejova postupne odišli
 
Saveliy Somov – 23 rokov – útočník, (SDUShOR Zenit St. Petersburg, ŠK Milénium Bardejovská Nová Ves, Tesla Stropkov, Partizán Bardejov) - RSC Hamšík Academy
 
Ján Čikoš Pavličko – 33 rokov (Partizán Bardejov, Svidník, Košice –Krásna, Skalica, Partizán Bardejov) - TJ Hviezda Lopúchov
 
Vladimír Pyda – 28 rokov, (Čirč, Bardejov, Šarišské Michaľany, Lipany, Tatran Prešov, Bardejov) - TJ Družstevník Čirč
 
Marko Lukáč – 30 rokov, (Partizán Bardejov, Legia Waršava, Ružiná, Podbrezová, Zvolen, Liptovský Mikuláš , Pohronie, Poprad) - OFK SIM Raslavice
 
Ľubomír Pangrác Piter – 25 rokov (Bardejov, Bardejovská Nová Ves) – OFK SIM Raslavice (v OFK hrával už na jar).
 
Vo väčšine prípadov išlo o hráčov, ktorí tvorili kostru základnej zostavy Partizána. Chýbali najmä skúsený 33-ročný gólman Ján Čikoš-Pavličko, Vladimír Pyda a Savelyi Somov. Týchto hráčov bolo ťažké nahradiť.
 
Bardejovčania sa rozhliadali po posilách a mužstvo doplnili
 
Nie vždy však nováčikovia splnili, čo sa od nich očakávalo. Okrem odchovancov, na ktorých tréner Kica vždy staval, sa v mužstve objavil aj rad cudzincov.
 
 
Rady Partizánov rozšírili Peter Súkovský (19 rokov, brankár) - Soľ, Vranov, Michalovce , Humenné, Trebišov, Bardejov, Marek Varešinský (22 rokov, brankár) - Bardejov, Gerlachov, Bardejov, Jakub Štefančin (21) - Bardejov, Prešov, Parma Calcio, Dukla Praha, Bardejov, mládežnícky reprezentant, Dávid Kuhajdík (18) - Bardejov, Podbrezová, Prešov, Bardejov, Timotej Petrišák (20) – Bardejov, Dunajská Streda, Petržalka, Bardejov, Juraj Kuhajdík (38) – Solivar, Spišská Nová Ves, Stará Ľubovňa, Prešov, Vranov, Bardejov, Ružomberok, Sulmingen, Palárikovo, Sv. Jur, Trebišov Giraltovce, Svidník, Raslavice, Gerlachov, BFC, Orlík, Bardejov, Daniel Garcia Alzate (20) – Molino Viejo, Bardejov, Terry Romain Grimaldy (19) –Montfermeil, David Velasquez Rodriguez – (20), LKS Nowosielce, Serge Mbang – (27) - Belá-Dulice, Abraham Portugalyan – (24) - FK Podkonice, Jessy Kiangekaka (18) – FC Drancy – ten však hráva prevažne za U19.
 
Varešinský, Petrišák a D. Kuhajdík sú odchovanci. J. Kuhajdík síce odchovancom nie je, ale v Bardejove strávil dlhé roky a tak ho rátajú za svojho.
 
 
Tréner Bardejova Rastislav Kica po poslednom domácom zápase skonštatoval nedostatky vo finálnej fáze, nervozitu, chýbajúcu myšlienku a presnú realizáciu či už v predfinálnej alebo finálnej fáze a koncovke.
 
Žiaľ, toto konštatovanie platilo aj pre väčšinu ďalších súťažných meraní síl, v ktorých mužstvo účinkovalo. Partizáni často neboli horším mužstvom. Robili však školácke chyby v defenzíve a smerom dopredu sa trápili.
 
Šimon Kukulský (hráč stredu poľa, mládežnícky reprezentant): „Príde mi, ako keby na nás spadla deka. Nedarí sa nám. Väčšinu zápasov sme boli lepší, mali sme veľa šancí, ale nevieme ich premieňať, nie sme efektívni a potom dostaneme lacné góly.“
 
Bardejovčania získali na jeseň len 16 bodov. Na ihriskách súperov bodovali len raz a to až v dohrávke v Oravskom Veselom. Pri mimoriadne vyrovnanosti v závere tabuľky stačilo 16 bodov na relatívne slušné 12. miesto. Odstup od posledného Svidníka je šesť bodov.
 
Po odstúpení Giraltoviec zo súťaže bude pravdepodobne vypadávať len jedno mužstvo.
 
Bývalá výrazná opora Partizána brankár Ján Čikoš-Pavličko vidí príčiny neuspokojivých výsledkov takto: „Súčasnú situáciu v klube vnímam tak, že prebieha obmena kádra a všetko potrebuje čas. Chalanov sledujem, nevynechal som ani jeden domáci zápas. Herne sa posúvajú dopredu, výsledkovo je to horšie. Musíme byť trpezliví. Majú skúseného trénera, ktorý vie, čo robí. Treba pochopiť, že mužstvo je prevažne zložené z mladíkov a tí sa stále učia.“
 
Kicove mladé pušky futbal hrať vedia
 
Potvrdzujú to domáce víťazstvá so Starou Ľubovňou 4:2, keď zápas otočili z 0:2 a Lipanmi 5:1. Tu polčas skončil 1:1, ale v druhej časti hry skórovali Partizáni 4 krát. Lipany a Stará Ľubovňa nie sú súpermi z radu priemerných. V konečnej tabuľke prezimujú na piatom, resp. treťom mieste.
 
 
Víťazstvo nad Námestovom 5:2 bolo z radu povinných. Na ďalšie, v poradí štvrté, si Bardejovčania museli počkať až do novembrovej dohrávky v Oravskom Veselom. Domáce mužstvo, vystužené piatimi hráčmi Liptovského Mikuláša, porazili 2:1. Zaujímavé je, že góly dávali len odchovanci Partizána. Za hostí Kukulský a Štefančin, za domácich Voško, dnes hráč L. Mikuláša.
 
Umiestnenie bardejovských futbalistov nezodpovedá futbalovým tradíciám a slávnej histórii futbalu na Hornom Šariši, kde len nedávno oslávili 100. výročie vzniku organizovaného futbalu.
 
Partizáni však nehádžu flintu do žita. Mužstvo potrebuje doplniť vo všetkých radoch vrátane brankára, zohrať sa, nabrať sebavedomie a tak na jar získať podstatne viac bodov ako na jeseň.
 
Rastislav Kica po víťazstve na Orave (pre zlý terén sa hralo na umelej tráve v Námestove, pred dvadsiatimi divákmi, svoje mužstvo pochválil: „Za predvedený výkon si zaslúžene odnášame domov tri body, za čo patrí všetkým aktérom, ktorí sa podieľali na tom víťazstve, veľké poďakovanie.“ Dúfajme len, že v jarnej časti budú takéto konštatovania častejšie.
(11:12, P. Cingel)
Diskusia
Pridať komentár