Aktuálne informácie o regulácii hazardných hier na Slovensku: zmeny a nové trendy

859x
17. Október 2023
Aktuálne informácie o regulácii hazardných hier na Slovensku: zmeny a nové trendy
Zdroj: unsplash.com
 
Hazardné hry sú na Slovensku populárnou formou zábavy, ale aj predmetom zákonnej regulácie. V roku 2019 bol prijatý nový zákon o hazardných hrách, ktorý priniesol niekoľko významných zmien a noviniek v tejto oblasti. V tomto článku si predstavíme, aké sú aktuálne informácie o regulácii hazardných hier na Slovensku, aké sú zmeny a nové trendy, ktoré ovplyvňujú tento sektor.
 
Nový zákon o hazardných hrách
 
Nový zákon o hazardných hrách, č. 30/2019 Z. z., nadišiel v platnosť 1. marca 2019 a vytlačil starší, č. 171/2005 Z. z.. S novým zákonom prišli radikálne zmeny, ktoré sa dotkli nielen prevádzkovateľov hazardných hier, ale aj samotných hráčov. Poďme sa pozrieť na niektoré z týchto kľúčových zmien:
 
1. Koniec štátneho monopolu na online kasíno hry
 
Nový zákon otvoril dvere pre súkromných prevádzkovateľov, umožňujúc im prevádzkovať online kasíno hry za predpokladu, že získajú potrebnú licenciu. To znamená, že hráči majú teraz širšiu paletu možností, keď prídu na online kasínové hry. Medzi týmito prevádzkovateľmi môžeme nájsť aj platformy, ako sú známe nové online kasína na Slovensku, ktoré sú pripravené ponúknuť hráčom tie najlepšie herné zážitky.
 
2. Biometrická identifikácia hráčov
Zdroj: freepik.com
 
S cieľom ochrániť nezletilých a osoby s hazardnou závislosťou pred prístupom k hazardným hrám, nový zákon vyžaduje biometrickú identifikáciu hráčov. Týmto spôsobom sa kontroluje totožnosť hráča prostredníctvom odtlačkov prstov alebo rozpoznávania tváre pred vstupom do herní alebo pri online hrách. Toto je dôležitý krok s cieľom zachovať hazard zodpovedným a bezpečným.
 
3. Register vylúčených osôb
 
V rámci nového zákona sa vytvoril register osôb, ktoré boli vylúčené z hrania hazardných hier na základe vlastnej žiadosti, súdneho rozhodnutia alebo iného relevantného orgánu. Tieto osoby budú mať zakázaný prístup do herní a k online hazardným hrám, čo je ďalší krok smerom k ochrane najzraniteľnejších hráčov.
 
4. Register prevádzkovateľov a licencií
 
Nový zákon ukladá povinnosť viesť register prevádzkovateľov hazardných hier s platnou licenciou na určitý typ hazardnej hry. Tento register je verejne prístupný na webovej stránke Úradu pre reguláciu hazardných hier (ÚRHH), ktorý je dohľadovým orgánom nad hazardnými hrami. Týmto spôsobom sa zabezpečuje transparentnosť a kontrola nad prevádzkovateľmi.
 
5. Daň z hazardných hier
 
Daňová záťaž pre prevádzkovateľov hazardných hier sa zvýšila, pričom nový zákon stanovuje daň vo výške 23 % zo stávok pri online kasíno hrách a 18 % zo stávok pri ostatných online hazardných hrách. Táto daň sa platí mesačne a odvádza sa do štátneho rozpočtu. Tieto finančné prostriedky môžu byť neskôr investované do opatrení na prevenciu a zvládanie hazardnej závislosti.
 
Nové trendy v hazardných hrách
 
Hazardné hry sa nikdy nezastavia vo svojom neustálom vývoji. Regulácia môže meniť pravidlá, ale hráči i naďalej hľadajú nové spôsoby, ako si užiť túto formu zábavy. Pozrime sa na niektoré z najnovších trendov v hazardných hrách, ktoré prichádzajú na Slovensko a menia tvár tohto odvetvia.
 
Rast online hazardných hier
 
Online hazardné hry sú dnes v popredí, a nie je divu. Technologický pokrok a plošná dostupnosť internetu vytvorili nový svet pre hráčov. Online kasína, pokerové stoly a stávkové kancelárie ponúkajú nie len široký výber hier, ale aj vyššie výhry, štedré bonusy a vernostné programy. Hrať môžete kedykoľvek a kdekoľvek, čo znamená, že váš obľúbený automat alebo stávka na športový zápas je vždy na dosah ruky. Trh online hazardných hier na Slovensku dosiahne v roku 2023 hodnotu 95 miliónov eur v porovnaní s 80 miliónmi eur v roku 2018.
 
Športové stávkovanie na vzostupe
 
Športové stávkovanie sa stáva skutočným fenoménom na Slovensku, a to najmä medzi mladými hráčmi. Táto forma hazardu ponúka vzrušenie stávok na rôzne športové udalosti, či už ide o futbal, hokej, basketbal, tenis alebo dokonca e-športy. Atraktívne je nielen online stávkovanie, kde máte možnosť staviť z pohodlia domova, ale aj tradičné stávkové pobočky, ktoré sú stále populárne. Očakáva sa, že trh so športovými stávkami na Slovensku vzrastie do konca roka 2023 na 220 miliónov eur z 190 miliónov eur v roku 2018.
 
Tradičné lotérie a bingo stále žijú
Zdroj: unsplash.com
 
Tradičné formy hazardu, ako sú lotérie a bingo, nestratili svoje čaro ani v modernom svete. S nízkym vstupom do hry ponúkajú hráčom príležitosť na výhru veľkých peňažných cien. S dostupnosťou online lotérií a binga sa tieto hry stali ešte rýchlejšími a pohodlnejšími pre hráčov. Do konca roka 2023 by mal trh s týmito tradičnými formami hazardných hier vzrásť na 170 miliónov eur, pričom v roku 2018 to bolo 150 miliónov eur.
 
Inovácia a zábava
 
S rastom online hazardných hier, športového stávkovania a tradičných hier, sa ponuka pre hráčov stáva čoraz pestrejšou. Inovácie v technológii, grafike a hracích mechanizmoch zvyšujú kvalitu zážitku pre všetkých hráčov. No nie je to len o peniazoch. Pre mnohých je to aj o zábave, relaxácii a šanci na výhru veľkých cien. Hazardné hry sú stále obľúbenou formou zábavy na Slovensku a s novými trendmi prichádzajúcimi do hry, sa máme na čo tešiť.
 
S rastúcou konkurenciou a novými pravidlami na slovenskom hazardnom trhu, majú hráči čoraz viac možností na výber. Bez ohľadu na to, či sú to tradičné hry, ako lotérie a bingo, alebo moderné online kasína a stávkové platformy, hazardné hry zostávajú živým a rastúcim odvetvím. Odborníci odhadujú, že budúcnosť hazardných hier na Slovensku je jasná a plná príležitostí pre všetkých hráčov. Takže, čo bude vašou ďalšou stávkou?
 
Zhrnutie
 
Hazardné hry sú na Slovensku dynamickou a rastúcou oblasťou, ktorá podlieha zákonnej regulácii a ovplyvňuje ekonomiku a spoločnosť. V roku 2019 bol prijatý nový zákon o hazardných hrách, ktorý priniesol niekoľko zmien a noviniek v tejto oblasti, ako je zrušenie štátneho monopolu na online kasíno hry, zavedenie biometrickej identifikácie hráčov, zavedenie registra vylúčených osôb, zavedenie registra prevádzkovateľov a licencií, alebo zavedenie povinnosti platiť daň z hazardných hier.
 
Okrem toho sa v oblasti hazardných hier objavujú aj nové trendy, ktoré ovplyvňujú ponuku a dopyt po týchto hrách, ako je rast popularity online hazardných hier, športového stávkovania, lotérií a bingo. Tieto trendy svedčia o tom, že hazardné hry sú na Slovensku živou a rozmanitou formou zábavy, ktorá pritom vyžaduje zodpovedný prístup zo strany hráčov i prevádzkovateľov.
(r)
Diskusia
Pridať komentár