Miesto mestskej kasy do štátnej. Prečo nie je jednoduché zakázať kasína

1368x
03. Október 2023
Miesto mestskej kasy do štátnej. Prečo nie je jednoduché zakázať kasína
 
Z veľkých miest zakázali hazard na svojom území Bratislava, Nitra, Prešov a Trenčín. Niektoré menšie mestá sa pridali. Iné mestá – ako Trnava a Zvolen – hazard regulujú, napríklad tak, že herne a kasína nemôžu byť pri školách, alebo otvorené cez sviatky.
 
Samosprávam v tomto dal veľkú voľnosť dva roky starý zákon. Majitelia kasín nemôžu za obmedzenia obce žalovať.
 
Bez Košíc
 
Košice sú zatiaľ najväčšie mesto, ktoré hazard na svojom území neobmedzuje. Hlasovanie v roku 2021 bolo pritom tesné: trinásť poslancov bolo za zákaz, siedmi proti a siedmi sa zdržali.
 
Starostovia mestských častí a niektorí aktivisti sľúbili, že budú o zákaz usilovať naďalej. Pár dní po hlasovaní sa objavila petícia, ktorú podporili známe osobnosti. Ale ďalšie hlasovanie v roku 2022 opäť neuspelo.
 
 
Aké sú dôvody, prečo by mali mestá zakazovať prevádzkovanie kasín na svojom území? Dobre ich poznáme. Hazardné hry vedú často k závislostiam alebo finančným problémom, pričom postihnutý hráč môže do problému strhnúť celú rodinu.
 
Niektorí ľudia veria, že prítomnosť herní zvyšuje kriminalitu a konflikty. V posledných rokoch boli síce kamenné prevádzky prísne kontrolované, ale podniky kde sa podáva alkohol a ktoré bývajú často otvorené do rána, môžu priťahovať rôzne typy ľudí.
 
Ľudia nechcú bývať v okolí kasín – tieto miesta môžu dokonca znižovať cenu nehnuteľnosti vo svojom okolí. Čiže otázka či kasína áno alebo nie, je aj otázka o kvalite života v obci alebo v meste.
 
Dôvody proti zákazu
 
Všetko má svoje ale. Hazard je prastarý neduh a ešte nikde sa ho nepodarilo vykoreniť. Aj v prísnych krajinách si obyvateľstvo nachádza svoje chodníčky ako zákony obchádzať.
 
Hlavná obava košických poslancov sa dá zhrnúť do niekoľkých bodov:
- Obava, že sa hazard jednoducho presunie do okolitých obcí. Také kasíno môže rýchlo vyrásť pár metrov za tabuľou označujúcou hranice mesta
- Mesto prichádza o dane z hazardu, pričom v Košiciach je to vyše milióna eur ročne. To nie malá suma
- Počet hráčov a intenzita hrania zakazovaním kamenných kasín neklesá. Naopak, ich miesta okamžite nahrádzajú internetové kasína. Takže príjmy z nich nekončia v mestských kasách, ale rovno v štátnom rozpočte.
 
Internetové hranie zažíva boom, ktorému pomohol aj Covid a lockdowny. Takže zakázať hazard nie je jednoduché, kým hráč môže pár pohybmi palca na smartfóne otáčať virtuálne valce.
 
Tipovanie a stávkovanie prevádzkuje priamo štátna spoločnosť. A keby sa aj celé Slovensko naraz dohodlo na zákaze hazardu, hráči by si pravdepodobne našli cestičky ako míňať peniaze v zahraničných spoločnostiach.
(r)
AlexM
14.11.2023 12:05
Prečo nie je jednoduché zakázať kasína
Môžeme konštatovať, že úplný zákaz kasín nemá zmysel. Ľudia si nájdu iné spôsoby a iné geografické oblasti na hranie. Aby ste sa mohli rozhodnúť, ktoré kasíno je lepšie, odporúčam vám použiť profesionálne stránky s recenziami, ako napr. https://kasinoslovensko10.com/
Pridať komentár