Vyberáte si novú prilbu na motorku? Prečítajte si zaujímavé fakty

858x
25. Júl 2023
Vedeli ste, že:
Zdroj: kiuikson/Shutterstock.com 
 
Výber prilby na motorku je záležitosť vyžadujúca si zohľadnenie množstva faktorov. A dôvod je logický. Ide o výbavu, ktorá chráni pri jazde na motorke na zranenie najviac náchylnú časť tela. Motoristická prilba je však viac než len ochranný kus vybavenia - je to zložitý systém plný zaujímavých informácií.
 
Vedeli ste napríklad, že...
 
Prilby sú skutočné záchranné zariadenia
 
Vedeli ste, že naozaj dobrá prilba na motorku môže zredukovať riziko smrti až o 37 % a riziko vážneho zranenia o 69 %? Nielen z týchto štatistík Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC), ale aj z bežnej praxe vyplýva, že používanie prilby na motorku má svoj zmysel. Poranenie hlavy pri páde vo vysokej rýchlosti môže mať fatálne následky, takže jej ochrana je nutná a dokonca aj zo zákona povinná.
 
Návrh prilby je veda
 
Ďalším zaujímavým faktom v súvislosti s prilbami na motorku je, že ich výroba je skutočnou vedou. Prečo? Aby ochrana hlavy slúžila svojmu účelu a bola pritom pohodlná či vhodná na rýchlu jazdu na dvoch kolesách, je nutné zohľadniť pri návrhu zákony aerodynamiky, biomechaniky s kombináciou výberu vhodných materiálov na základe ich špeciálnych vlastností.
 
Napríklad, nové prilby HJC sú navrhnuté tak, aby zvládli tlak pri rôznych rýchlostiach a boli pritom čo najľahšie a najodolnejšie.
 
Zdroj: .VGstockstudio/Shutterstock.com 
 
Aj prilby majú svoj dátum exspirácie
 
Pád alebo náraz nie je jediný dôvod zhoršenia stavu a zníženia kvality prilby. Aj v tomto prípade je vplyvným faktorom čas, v priebehu ktorého sa hodnota pôvodných vlastností znižuje. Materiály sa môžu aj bez pôsobenia prostredia začať rozkladať a strácajú tak na svojej pevnosti, odolnosti a bezpečnosti.
 
Z toho vyplýva, že aj prilby na motorku majú svoj dátum exspirácie – približne 5 rokov, po ktorých uplynutí by sa mali vymeniť za nové.
 
Najdrahšia prilba na svete
 
Pre mnohých je pri výbere prilby práve jej cena rozhodujúcim faktorom, čo nie je správny pohľad. Investícia do vyššej kvality je predsa investíciou do lepšej ochrany a bezpečnosti pri rýchlej jazde na motorke.
 
To už ale neplatí pri aktuálne najdrahšom modeli prilby na svete Arai Corsair-V, ktorá bola v sume takmer 4000 dolárov vytvorená v spolupráci s firmou Ruby Atelier a vyzdobená 24-karátovými zlatými škrupinami.
 
Ak je teda prilba nevyhnutným spoločníkom vašich každodenných výletov na motorke, možno vás aj tieto zaujímavé fakty uistia v jej dôležitom význame a správnom výbere.
(14:00, i)
Diskusia
Pridať komentár